IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley няма да консултира Aramco по сделка за над 10 млрд. долара

Саудитската петролна компания не е включила американския кредитор в списъка с консултантите относно продажбата на дял от свой петролопровод

14:42 | 29.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bess Adler/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bess Adler/Bloomberg

Американският кредитор Morgan Stanley не е получил консултантска роля относно възможната продажба на дял от петролопровода на саудитската държавна петролна компания Saudi Arabian Oil Company, известна още като Saudi Aramco, съобщи Ройтерс, позовавайки се на анонимни източници.

Morgan Stanley, която вече е консултирала по други въпроси най-голямата петролна компания в света, настояваше първоначално да изпълнява консултантски функции при всяка сделка на Aramco. 

Въпреки това uf;mdkrsjd възложи тази роля на конкурента JP Morgan Chase и на японската Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG). Двете банки ще съветват петролния гигант относно сделката, изчислявана на повече от 10 млрд. долара,  която все още е в начален етап. Продажбата на дял от петролопровода ще помогне на компанията в момент, когато цените на петролните пазари остават ниски на фона на възстановяващото се търсене, което беше до голяма степен заличено заради пандемията.

Morgan Stanley, Aramco, JP Morgan и MUFG са отказали да дадат коментар по темата.

Въпреки че Morgan Stanley беше един от най-сериозните съветници на Aramco относно нейното първично публично предлагане (IPO) през миналата година, три местни банки - NCB, Samba и HSBC Saudi Arabia - в крайна сметка наложиха контрол върху по-голямата част от процеса по предлагането.

Продажбата на дял от петролопровода на Aramco е предшествана от решението на националната петролна компания ADNOC на Абу Даби през миналата година да набере 4 млрд. долара, като продаде 40% от своето звено за пренос на газ и петрол на американските инвестиционни посредници KKR и BlackRock, посочват източниците.

И докато ADNOC се намира в процес на реализиране на сделката, при Aramco процесът се оказва по-трудно осъществим, като се движи по-бавно от очакваното.

Саудитска Арабия се разглежда от международните инвеститори като по-рискова, споделя един от източниците, позовавайки се на атаката срещу саудитските петролни съоръжения от миналата година, както и на убийството на журналиста Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул през 2018 г.  и войната в Йемен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още