IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС няма да последва Тръмп и да се впусне в търговска война заради Хонконг

Лидерите на блока предлагат Брюксел да избегне пряката конфронтация с Пекин и да възприеме друг подход, въпреки различията по въпросите за демокрацията

22:20 | 29.05.20 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейските лидери не са в настроение да следват САЩ, които заплашват Китай с търговски санкции заради затягането на хватката над Хонконг, пише онлайн изданието Politico.

Въпреки нарастващото напрежение в бившата британска колония, германският канцлер Ангела Меркел, най-влиятелният европейски политик, настоява, че все още иска ЕС да постигне знаково инвестиционно споразумение с Китай през тази година.

Върховният законодателен орган на Китай в четвъртък гласува с 2878 гласа „за“ и само 1 „против“ налагането на законите за националната сигурност на Хонконг. Това предизвиква опасения, че Пекин ще ограничи автономията, предоставена на принципа „една държава, две системи“, последвал края на британското управление през 1997 г.

През последните дни в Хонконг отново избухнаха масови протести и сблъсъци със силите за сигурност заради решението на Пекин.

САЩ, Канада, Австралия и Великобритания осъдиха решението на Китай за „бастиона на свободата“ Хонконг. САЩ отварят и перспективата да дават гражданство на повече жители на Хонконг, ако Пекин засили натиска.

Докато американският президент Доналд Тръмп се ангажира да „реагира твърдо", а държавният секретар Майк Помпео постави под съмнение преференциалните търговски условия за Хонконг, ЕС се придържа към традиционното дипломатическо изразяване на притеснения. Върховният представител на Съюза по въпросите на външната политика Жозеп Борел заяви, че е дълбоко загрижен за решението на Китай.

По-рано Борел настояваше Брюксел да придаде „голямо значение на запазването на високата степен на автономия на Хонконг“, но допълни, че не смята, че „санкциите срещу Китай могат да бъдат решение на проблема“.

Меркел казва по въпроса, че ЕС като най-голям търговски блок в света трябва да поддържа „критичен и конструктивен" диалог.

„Ако (членовете на ЕП) настояват за това, (Европейският) съвет може да се наложи да разгледа нещо като промяна на мандата на по-късен етап. Но това трябва да бъде обсъдено и (Европейската) комисия ще трябва да поеме инициативата“, смятат европейски дипломати.

Според високопоставен служител на ЕС самият закон за сигурност може да направи европейските инвестиции нежелателни. Той призова Китай да спазва правната система на Хонконг, която е крайъгълен камък за европейските инвеститори.

Последна актуализация: 22:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
alligator_29
преди 3 години
Всичко на този свят е бизнес и пари. Няма демокрация, комунизъм или диктатура. Всички изповядват една и съща доктрина - забогатяване. Германия има прекалено много да губи в Китай, затова ЕС ще си мълчи. Великобритания и САЩ пропищаха защото Хонг Конг е една огромна пералня на парите както и лидер за избягване на данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 3 години
Я ми кажи една санкция срещу русия. Нещо не могат да изнасят, произвеждат или доставят???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Achtung
преди 3 години
ЕС винаги се е опитвал да го играе балансьор, но в сегашните времена тази позиция е трудна. Реално освен да загуби стотици млрд долари и пазарите си в Китай, нищо друго не може да направи. Русия дето е 1/10 от икономиката на Китай издържа след санкциите за Крим, при това не само от ЕС, а от половината свят, пък камо ли Китай. Европа не може да наложи проекция на сила до самите си граници, като Либия, пък какво остава да се конфронтира с Китай за оня де прави като вятъра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
korn
преди 3 години
И защо пък ЕС трябва да се намесва в този конфликт, щото САЩ и Великобритания така са решили?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Китай, Русия и САЩ правят бизнес със сатрапии, диктатори и по между си. ЕС не трябва да го прави така ли? Колкото до войните а Путин, на Русия са наложени санкции и държавите от ЕС участват в тези войни със жива сила. Например в Украйна, руския стратег тръгна за Киев, а още е в Донбас. И как след като прочети това, се сети за правата на ЛГБТ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Ironhorse
преди 3 години
Значи, ако са нарушени правата на ЛГБТИ, ЕС веднага реагира, но когато буквално се поробват милиони нормални хора, трябвало дипломатично да се подходи. ЕС и Германия се отпускат да правят бизнес с откровени сатрапии, като Китай и Иран, а за Русия думи нямам. Путин разпали три войни до границите на ЕС, а Германия само с декларации. Идва ден дето Германия пак ще бъде стругосвана и то жестоко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 3 години
Правилно, Европейския съюз няма да се меси в мъжките работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
pioner
преди 3 години
Нарушенията на правата на човека. Тези май трябва да погледната Минеаполис.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още