IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемичното икономическо сътресение в САЩ е озвучено от тиктакаща бомба

Надигащата се вълна от недоволни безработни американски граждани може да превърне предстоящите президентски избори в истинска идеологическа експлозия

08:14 | 15.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Политическите медии са заети с електоралните последици от вирусната криза, а анализаторите настояват, че изборите през 2020 г. ще се завъртят около ежедневната сапунена опера на Доналд Тръмп.

Но сега е напът да избухне мащабна културна и икономическа бомба. Защото никога досега не е имало по-голяма пропаст между представата на обикновените американци за собственото им икономическо положение и реалността. Америка може да има своята скоро най-нагнетената политическа среда в най-новата си история, пише The Wall Street Journal.

Има нещо, което трябва да тревожи всички: Нито фондовата борса, нито политическите предпочитания на тези, които бяха засегнати най-силно от тази индуцирана от COVID-19 икономическа турбулентност, се промениха съществено от началото на кризата. Американската икономика е изтрила над 40 милиона работни места през последните десет седмици, докато политическите предпочитания, отразени в анкетите, не се изместват нито със сантиметър. Според Gallup нивото на одобрение на президента Тръмп е била 49% на 16 февруари, докато 48% не до одобряват. След три месеца и след най-мащабната загуба на работни места в историята на Америка тези цифри са абсолютно същите: 49% срещу 48%. 

Как е възможно това? Политическият климат е толкова партизански, че загубата на вашия поминък не може да промени политическата ви перспектива? До известна степен това може би е така. Но по-голямата част от Америка живее в илюзия, която прикрива неизбежната болка от тази пандемия.

Благодарение на президента и Конгреса, Законът за достъпните грижи беше приет преди много американци да останат без заплатите. Администрацията разпредели паричните средства достатъчно бързо, така че американците да имат достъп до разширено обезщетение при безработица и директно плащане, преди финансовото им състояние да се влоши. За 40% от хората, които заработват под 40 000 долара годишно, загубили работата си от март, според председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, Законът гарантира, че финансовото им състояние няма да е по-лошо, отколкото през февруари. В някои случаи това състояние дори е по-добро, благодарение на бонуса за безработица от 600 долара на седмица.

Голяма част от икономически уязвимата Америка е изолирана от икономическата реалност. Скорошно проучване на Washington Post показва, че 77% от тези граждани, които са загубили работата си, вярват, че след здравната криза ще се върнат към предишните си работни места. Pew Research съобщава, че 68% от американците, които са загубили работата си, са загрижени за твърде раното възобновяване на икономиката.

Накратко, ако семейството ви не е загубило любим човек заради вируса, а банковата ви сметка изглежда по същия начин и смятате, че работата ви е осигурена и след икономическото възстановяване, последните 10 седмици вероятно са представлявали за вас едно продължително неудобство. Вашите политически възгледи все още са информирани от същите икономически приноси, които ги формират и през февруари.

Но това няма да се продължи задълго. Директните плащания няма да продължат завинаги. Работните места може да не се възстановят скоро. Не се гарантира, че бизнесът скоро ще отвори отново врати, като политическият балон, създаден от алтернативната реалност, може да доведе до големи политически размествания.

Хората, които са загубили работата си, но се сблъскват с коренно променена икономика, не мълчат. Това са хората, които излизат по улиците в големите градове в цялата страна, изисквайки отново отваряне на икономиката. Досега тази група беше маргинализирана и отхвърлена безразсъдни граждани, отричащи опасността от пандемията. Но милиони други може да се присъединят към тях преди края на годината. 

В много отношения тази група наподобява „Чаеното парти“ от 2009-10 г. Това политическо движение започна отдясно, но впоследствие включи много по-широк блок от недоволни. Определяно като американо-консервативно, либертарианско, консервативно-либерално и дори популистко, „Чаеното парти“ определи представителите на конгреса като разрушители, които са част от корумпирана система, която не се придържа към партийната линия.

И макар сега да не е същата ситуация, милиони американци, които не действат на принципа на идеологията, могат да повторят тези вълнения, когато рисковете около икономиката се изострят. Особено когато американците започнат да чувстват тежестта на трилионите долари, които се предоставят на някой друг.

Коалицията на работниците от сферата на услугите, които бяха засегнати най-сериозно от този икономически спад, е по-голяма от всичко, което страната е преживяла след Голямата депресия. Би било наивно да се предполага, че произтичащото от това политическо движение няма да бъде сходно по мащаб.

Приносът към илюзията, че икономиката на САЩ не се е променила коренно, е, че повечето работни места в градските и крайградските райони остават изолирани от кризата на заетостта. Служителят на новата икономика работи от вкъщи, където най-голямото му оплакване може да е невъзможността да осъществи Zoom разговор без кучешки лай или прекъсване от страна на друг член на домакинството. Дълбоките географски, социални и политически разриви на Америка ще се задълбочат още повече заради тази икономическа криза.

В исторически план американските избори след криза се решават от въпроса кой предлага най-компетентен подход за изправяне на страната на крака. Но за разлика от предишните предизвикателства, истинската същност на икономическата криза в Америка не е настъпила само за американския народ. Всичко това може да предостави през 2020 г. най-експлозивните идеологически избори в съвременната история на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още