IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Тръмп търси конфронтация с Twitter?

Президентът се сблъсква с твърде много неудобни теми и иска да отклони вниманието от тях

15:19 | 29.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Той заплашваше неколкократно интернет компании, спори с тях непрекъснато, но досега това беше просто „борбата на кандидата за президент през 2020 г.“ Доналд Тръмп срещу „несправедливите" медии. Сега кандидат-президентът се връща в своята функция на настоящ държавен глава на САЩ и нанася конкретен удар.

С президентска заповед той насочва концентрираната власт на Министерството на правосъдието и надзорните органи срещу уеб гигантите от Силициевата долина. Този ход може да направи един от най-важните му инструменти в предизборната кампания от 2016 г. неизползваем за него – социалните мрежи като Twitter.

Заповедта, подписана във Вашингтон в четвъртък, е инструкция за щатите и Министерството на правосъдието и Федералната търговска комисия да намерят начини да ограничат правната защита на социалните мрежи като Facebook или Twitter.

Тези платформи са защитени от съдебно преследване за предполагаеми нарушения срешу свободата на изразяване на потребителите и произволно изтриване или блокиране на нежелани коментари или потребителски акаунти.

Всестранната атака срещу законодателна поправка, приета от Конгреса на САЩ през 1996 г., се случи само един ден, след като Twitter снабди две публикации на президента с функция за проверка на фактите. Това е подкана към читателите да разгледат по-отблизо съдържанието на публикацията, защото може да е спорно или грешно. Самите публикации остават свободно четими и споделяеми.

„Това силно дразнеше президента и неговите привърженици, защото те гледат на определени платформи като на противници, които преувеличават критиките към президента и неговия дневен ред", казва пред Bloomberg Джон Епщайн, партньор и адвокат от медийната фирма Hall Estill от Оклахома. „Други, от друга страна, разглеждат тези платформи като пазачи по отношение на действията на правителството и местата за споделяне на информация. Цялата дискусия сега е за това дали действията на тези мрежи се провеждат добросъвестно и или не“, допълва той.

Във всеки случай президентът не вижда никакви добри намерения: Тръмп каза пред репортери в Белия дом, че сега иска да защити „свободата на изразяване от най-голямата ѝ опасност“. Ако адвокатите му намерят легален начин да затворят Twitter, „бих го направил", каза Тръмп.

Той е наясно, че заповедта ще бъде оспорена в съда, но „какво ли пък няма да бъде оспорено“... С други думи, съдебно дело пред Върховния съд на САЩ изглежда неизбежно.

В детайли става дума за Communications Decency Act, раздел 230, каза министърът на правосъдието Уилям Бар в Овалния кабинет. Раздел 230 трябва да бъде променен или премахнат напълно.

В него се предвижда, че платформите като Twitter, Facebook или чатбордове не се разглеждат като традиционни медии, които сами произвеждат и редактират съдържание. Според този закон платформите не могат да носят отговорност за съдържанието на трети страни - или само в много специални случаи.

Последна актуализация: 06:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още