IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фокусът на фармацията ще е върху клинични изпитания на антивирусни средства

Производителите ще се опитат да намалят риска да получават субстанции за развитие на лекарства само от един източник, посочи д-р Красимира Чемишанска

22:42 | 29.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Трудно е да се каже кой представител на фармацевтичната индустрия ще бъде първи с откриването на ваксина срещу коронавируса, защото почти всеки ден излизат нови изследвания. Склонността към мутация на подобни вируси е предизвикателство. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria д-р Красимира Чемишанска, председател на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Чемишанска посочи, че скорошно изследване, проведено в Исландия, показва, че в страната има циркулиращи четири щама на вируса, които са пренесени от различни точки на света.

По думите на експерта към момента в глобален мащаб има 120 кандидати за ваксина - 110 от тях са в предклинична фаза, а по-сериозните по отношение на напредъка са осем.

Чемишанска коментира и промените във фармацевтичната индустрия, до които вероятно коронавирусната пандемия ще доведе. Според нея фокусът на сектора вече ще е по-сериозно насочен към клинични изпитания на антивирусни средства.

Експертът очаква и производителите на фармацевтични продукти да се опитат да намалят риска да получават субстанции за развитие на лекарства само от един източник - в момента основно Китай.

“Този риск ще бъде диверсифициран, създавайки повече производители и производствени мощности в Европа и други части на света”, коментира Чемишанска.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още