IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капсулата на SpaceX с двама американски астронавти се скачи с МКС

Астронавтите ще останат там около четири месеца

17:46 | 31.05.20 г. 42
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Американските астронавти Дъг Хърли и Боб Бенкен успешно се скачиха с Международната космическа станция (МКС), предава BBC.  

Двамата ще трябва да изчакат да приключат проверките за течове и налягане, преди да могат да се присъединят към руския и американския екипаж, който вече е на МКС.  

Потвърждението за скачването дойде в 14:16 GMT, малко по-рано от предвиденото, на 422 км над границата между северен Китай и Монголия.

Процедурата бе напълно автоматична - без нужда от тяхна намеса, освен в случай на неочакван технически проблем. Скачването е тествано и преди, но без астронавти на борда. 

Работата на Хърли и Бенкен в мисията е да тестват всички бордови системи и да дават обратна връзка на инженерите. 

Астронавтите ще останат там около четири месеца. 

Снощи, точно в 22.22 ч. българско време, космическият кораб Dragon на SpaceX излетя успешно на първата частна мисия с екипаж на борда. 19 часа по-късно, в 17.30 часа българско време, Dragon се скачи успешно с Международната космическа станция. 

Процедурата бе напълно автоматична - никакво усилие не бе необходимо от тяхна страна, освен в случай на неочакван технически проблем.

Мисията е определяна като историческа, тъй като през последните 9 години американските астронавти летят до Станцията с руски кораби след спирането на програмата със совалките на НАСА. 

За първи път в историята частна компания изпраща хора в Космоса. Целта е да се поднови извеждането на "американски астронавти с американски ракети и от американска територия".

SpaceX и Nasa искат бързо да преминат към следващата фаза на договора за 2,6 милиарда долара, който включва шест полета за екипажи, като първият ще се реализира в края на август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
*** kочината*** гaлoши
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
Не че си нежелан на Земята, но мисля че всички съфоромци ще дарим средства за да ти купим билет за Марс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Няма как да разбереш важността на полета до Марс ти, пенсиониран старшинка, който цял живот само е гледал да гепне нещо от ГСМ склада и да скатава.Няма как да разбереш, твоя кръгозор стига до *** в двора, джанките за ракия, а хоризонта ти стига до върха на гумените ти ***. Затова си толкова злобен и завистлив, хората постигат и вървят напред, а ти даже една каруца сгурия не можа да насипеш в двора и джапаш в калта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
на дракона си има тоалетна по принцип ... :))) ... той е предвиден да може самостоятелно да оперира до 7 дни в космоса или прикачен за МКС до 210 дни . тази версия в момента е изчислена за 120 дни . едно място струва $52млн. , а на союз едно място струваше последно $79млн , сега колко е не знам , говореха че са го вдигнали до $100млн. за тази година . цялата шумотевица не вдяваш ли за какво е ... :))) ... чул ли си термина космически туризъм . знаеш ли че са продали вече два полета за края на тази година с по един астронавт и по трима пасажери . излитане , 7 дена престой на МКС и кацане ... :)))нагласил се е да направи и дракон XL ... с него ще кара туристи около луната и там ще стоят в тамошната орбитална станция дето ще строят ... :))) ... даже и за там е продал вече билети ... :)))и понеже знам , че ще напишеш че е галениче на НАСА , ами не е ... неговата фирма е получила най-малко пари за проекти от НАСА . роскосмос е получил повече да сме точни . търговският му оборот към средата на 2018 от началото през 2002 е достигнал $12млрд. от тази сума от НАСА е получил около $2,9млрд. но за свършена работа , нищо безвъзмездно ... :))) ... в това число и за днешната мисия , дето сме свидетели на нея и за още 5 дето ще направи ... кажи са как е в роскосмос настроението , дето държаха 2005г 50% от всички изстреляни спътници в околоземна орбита и качени товари до МКС . са вдяваш ли защо е целият този рев и сополи от рассийска страна ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 8
ing5rov
преди 3 години
Уверен съм, че отиването на Марс (билетът за връщане е безплатен) ще струва по-малко от 500 000 долара един ден и може би под 100 000 долара. Достатъчно малко, че повечето хора в страните с развити икономики биха могли да продадат дома си на Земята и да се преместят на Марс, ако искат.: )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Мъск не е злопаметен, макар и коментара му след изстрелването да бе ; " Батутът работи!".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
наскоро Мъск коментира система за заем за приключение на Марс. Изводът е, че с тази схема за заем заселниците на Марс могат да изплатят сумата работейки за своя град. И когато той се изплати, може би ще могат да си позволят свой собствен дом на Марс.Вероятно ще ви бъде дадено жилище, докато все още не можете да си позволите собствено ново марсианско жилище, казва Мъск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 9
Hahoto
преди 3 години
Стояне, що душите афронавтите бре!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 3 години
Биеш паднали. *** са легнали на земята, свили са крака към тялото, покрили са с ръце главата си и всеки удря където свари, а ти даже и ги риташ зверски. Не си струва, явно е че са минало политическо, икономическо и финансово. Остави хората да си живеят с тяхното суровинно настояще и бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 5
фиг.1
преди 3 години
Успокойте се, хора и недейте да страдате за руснаците. Мъск ще има изгодни оферти и за тях. Бизнесът си е бизнес. Единствено дето ще им се наложи за в бъдеще да внимават с езика си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още