IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вървим ли към пост-доларов свят?

Продължаващата ерозия на политическото доверие в Америка може да подкопае превъзходството на нейната валута

08:11 | 11.06.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Неограничената глобализация приключи. Това не е противоречиво твърдение в този момент по очевидни причини - от свиването на сложните международни вериги за доставки след Covid-19 до отделянето между САЩ и Китай. Трудно е да си представим възстановяване на неолибералния начин на мислене от 90-те години, дори ако Джо Байдън спечели президентските избори в САЩ, или ако ЕС изпита момент на подновено сближаване в отговор на пандемията, пише Рана Форухар за Financial Times.

По-вероятно е светът да стане триполюсен - или поне двуполюсен - с повече регионализация в търговията, миграцията и дори движението на капитали в бъдеще. Има различни причини за това, някои смущаващи (нарастващ национализъм), а други благоприятни (желание за по-устойчиви и обхватни местни икономики).

Това поставя въпрос, който се смята за спорен - влизаме ли в пост-доларов свят? Въпросът може да изглежда несериозен, като се има предвид, че повече от 60 на сто от световните валутни резерви са в долари, а и зелената валута се използва в по-голямата част от глобалната търговия. Неотдавнашната подкрепа на Федералния резерв за доларовите пазари извън САЩ, като отговор на коронавирусната криза, даде допълнителен тласък на глобалната доминация на долара.

В резултат на това много хора биха повторили мантрата, че в тази област, както и в толкова много други, „не можете да се борите с Фед“. Доминирането на американската банкова система и доларовата ликвидност, и двете от които са гарантирани от щатската централна банка, ще дадат на американския долар безспорно превъзходство в глобалната финансова система и капиталовите пазари за неопределено време.

Други твърдят, че „не можете да замените нещо с нищо“. Те имат предвид, че макар Китай, Русия и други развиващи се пазари (както и някои богати държави като Германия) да искат да се отдалечат от господството на долара, те нямат реални алтернативи. Това желание е особено остро в свят на все по-честа употреба на финансите като оръжие. Помислете за последните действия на Пекин и Вашингтон, които един друг си ограничават участието на частния сектор в капиталовите пазари. Но еврото, което представлява около 20 на сто от световните резерви, не може да се сравни с долара по отношение на ликвидността, а и все още има големи въпроси за бъдещето на еврозоната. Пазарът на злато е твърде затегнат, което се доказва от факта, че вече е практически невъзможно да се закупи физически металът.

Да погледнем икономическата статистика и политиката. Показателно е, че Китай напоследък е голям купувач на злато, като хедж срещу доларовите му вложения. Пекин също така тества своя собствена дигитална валута, eлектронен юан, превръщайки се в първата държава, която въвежда криптовалута, поддържана от централната банка. Може да си представим, че тя лесно би била разгърната в рамките на китайската инициатива „Един пояс, един път”, като привлекателна алтернатива за страните и бизнесите, които искат да търгуват помежду си без да се налага да използват долари за хеджиране на валутния риск.

Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Извинявай, но да пишеш "милярда" и да даваш мнения по икономически теми, е несериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
pioner
преди 3 години
Виж 12 % от моя портфейл е в подобни компании, но занаеш ли това е, частта която гледам само като си подготвям да плащам данъците иначе ще получавам инфаркт всеки път като си отворя компютъра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Ами няма нищо лошо в това. И аз съм заложил на подобни компании и чакам след 10 години да си направя печалбата Х 10.От други ще загубя изцяло.... Затова си инвеститор и инвестираш. Колкото по рисково толкова печалбите са по големи.Мога да ти дам пример с космическата индустрия. Например ракетите на Мъск и Бесос. Частни компании. Не можеш да си купиш акции :( Хората набират капитал от частни инвеститори. Можеш да участваш например с минимум 100 милиона долара. Печалба НЯМА и в близките 10 години няма да има, но все пак има инвеститори нали :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
pioner
преди 3 години
Извинявай, но вчера една "технологична компания" достигна 26 милиярда капитализация при условие, че за 5 години от създаването си до днес няма нито една продажба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
В статията виждам един огромен пропуск - зад долара всъщност стои почти целия технологичен сектор. Не петрола, а технологията е бъдещата валута. Не, че петролът ще спре да се търгува в долари.Спекулация е, че някой ще се замисли да ползва юани, държавно манипулирана валута, която комунистическа партия управлява, чийто курс се формира от партийни решения.И още една грешка - че физическо злато почти не можело да се купи - съвършено невярно, има вече в изобилие, дори търговците пак намалиха спреда до нивата от преди кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още