IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо се бави връщането на парите на туристите за провалени екскурзии?

На 250 милиона лева възлиза сумата на провалените пътувания заради пандемията

12:41 | 01.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Сумата, която трябва да възстанови туристическият бранш от нереализираните пътувания и почивки, възлиза на 250 милиона лева и връщането на парите на туристите може да се забави. Това прогнозира по Нова ТВ Димитрина Горанова от Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, като се позова на изчисления на бранша.

В момента туроператорите могат да предложат три опции за компенсиране, ако почивката се е провалила заради пандемията - да предоставят ваучер за бъдещо пътуване, да предложат друга дестинация или да върнат парите в брой, като това може да принуди туристите да чакат с месеци, за да им бъдат възстановени парите.

Ако се избере опцията за връщане на парите, това ще се случи до 12 месеца от приключване на извънредното положение. Нашият съвет е потребителите внимателно да обмислят решението си. По-лесният вариант е да получат ваучер”, съветва Игнат Арсенов от Комисията за защита на потребителите и посочи, че най-рано през късната есен на клиентите на туристическия бранш ще им бъдат възстановени парите от нереализирани екскурзии.

В репортаж телевизията разказа за случая с Димитър Дешев, чиято планувана екскурзия през май до Санкт Петербург и Москва не се осъществява.

„Първо бяха анулирани полетите, след което руското посолство преустанови и издаването на визи. За този период пътуването беше невъзможно”, посочи той.

Екскурзията организира самостоятелно. Самолетните билети обаче купува през туристическа агенция. Все още обаче от там не дават ясен отговор как ще бъде компенсиран, тъй като чакат становище и на авиопревозвача.

„Не е ясно дали ще ми бъде възстановена пълната сума или ще ми дадат ваучери в срок на една година. Авиокомпанията не е дала своя отговор, а от агенцията ме информират, че тази процедура може би ще трае доста дълго. Но не уточняват срок”, разкри мъжът.

От агенцията обясняват на Дешев, че обработването на исканията за компенсации е трудно, тъй като провалените пътувания през последните два месеца са хиляди

„Заради това извънредното положение в световен мащаб има много анулирани полети и запитванията са страшно много и те просто не смогват да ги обработват. И сме един вид на изчакване”, заяви Дешев.

Той предпочита обаче да получи парите си обратно. 

„Съзнавам, че това ще бъде удар по авиокомпанията. Но тези ваучери не ми дават сигурност, защото все още не е ясно за какъв срок ще бъдат и от кога ще започне да тече срокът, а и плановете до тогава ще се променят многократно”, смята той.

Далеч по-бързо Димитър Дешев успява да възстанови парите за другите направени разходи.

Нощувките бяха запазени през платформи за резервиране, но от там ни възстановиха сумите”, сподели той.  Изненадващо обратно получава дори парите, които дал за балет в Болшой театър.

Въпреки проваления план Димитър с нетърпение чака отварянето на границите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
SSS55
преди 3 години
Парите от Airbnb се върнаха на всички!!! Не мога да разбера защо другите не работят както тях? Затова само с Airbnb па ваканция! Дано и вие да мислите така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още