IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конкурентът на Tencent NetEase задейства плана за вторично листване в Хонконг

Китайската компания може да набере 2,87 млрд. долара

13:50 | 01.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: NetEase Games Facebook page</em></p>

Снимка: NetEase Games Facebook page

Компанията за мобилни игри NetEase ще започне да приема инвеститорски поръчки за продажбата на акции за няколко милиарда долара, твърдят източници на Wall Street Journal, запознати с въпроса. Всичко това се случва в момент, в който нараства очакването за вторични листвания на китайски групи по-близо до вътрешния им пазар.

Планът на листнатата на Nasdaq група за вторично предлагане в Хонконг се появи след достигналия 13 млрд. долара дебют на Alibaba Group на същия пазар миналата година. Вероятно ще последва още едно подобно листване в града – на китайската група за онлайн търговия JD.com.

NetEase и JD.com се насочиха към листвания в Хонконг, след като американските власти започнаха да затягат правилата за китайските компании, които се търгуват на борсите в САЩ.

NetEase планира да предложи акции на максимална цена от 126 хонконгски долара (16,25 щатски долара) за брой, твърдят източниците. Като цяло гейминг гигантът иска да продаде 171 млн. акции, допълва един от източниците.

При тази цена и обем вторичното листване може да набере 21,5 млрд. хонконгски долара (2,78 млрд. щатски долара). Книжата трябва да започнат да се търгуват в Хонконг на 11 юни.

Публично предлагане, запазено за индивидуални инвеститори, ще започне във вторник и ще обхване около 3% от всички акции, които се продават, твърди източник, запознат със ситуацията.

China International Capital Corp., Credit Suisse и JPMorgan са главните поематели.

NetEase се присъедини към Nasdaq през 2000 г. Тази година американските ѝ депозитарни разписки са увеличили стойността си с 25 на сто, давайки на компанията пазарна капитализация от над 49 млрд. долара по данни от петък. Всяка депозитарна разписка се равнява на 25 обикновени акции.

Сега е особено деликатен момент за листнатите в Съединените щати китайски компании. През май Сенатът одобри нови правила, които ще отстраняват китайските компании от американските борси, освен ако одитите им не се разглеждат от регулатора на Комисията за ценните книжа и фондовите борси на САЩ.

През 2018 г. борсата в Хонконг промени правилата си, за да привлече повече листвания от технологични и биотехнологични групи.

NetEase твърди, че планира да използва част от набраните средства за разширяване на предложенията си от онлайн игри на чуждестранни пазари, включително в Япония, Съединените щати, Европа и Югоизточна Азия, като ще похарчи част от сумата и за технологии.

За периода от януари до март нетните приходи на NetEase се повишиха с 18,3 на сто спрямо година по-рано до 2,4 млрд. долара, докато нетната печалба от продължаващи операции скочи с 49 на сто до 501,5 млн, долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още