IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева: 11,7 млрд. евро ще е безвъзмездната помощ за България по плана на ЕК

Кризата заради коронавируса ще бъде по-тежка от финансовата през 2009 г., смята външният министър

10:49 | 02.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Планът за възстановяване на Европейския съюз от кризата с коронавируса е амбициозен, заяви по БНТ външният министър Екатерина Захариева. Според разчетите България ще получи около 15 млрд. евро, от които ще трябва да върне, за период от 30 години – 3,3 млрд., останалото ще е безвъзмездно, пресметна тя.

Според Захариева ЕС си е взел поуки от тази криза и сега реагира по-бързо. "След много кризи ЕС излиза по-силен. За първи път Брюксел предлага тези 750 млрд. евро спасителен план – 500 млрд. са грантове, 250 млрд. ще са кредити. Това показва, още по-голяма интеграция на политиките ни", посочи дпървият дипломат. 

По думите й всяка една държава в ЕС трябва да предложи план за ползванетона средствата. "Аз съм убедена, че този план у нас ще бъде изработен в консултации с бизнеса", посочи Захариева.

По думите на външния ни министър здравеопазването е една от политиките, които са суверенно право на държавите, но европейските страни членки трябва да обединят усилия, поне в проучванията за създаване на лекарства и ваксини.

"Ключови производства сме изнесли извън Европа. Над 80% от съставките на лекарствата се произвеждат в Китай, предпазните облекла – също. Трябва да върнем тези производства в ЕС, трябва да сме авнотомни", категорична бе тя.

Екатерина Захариева настоява в Европа да се говори по-активно за бюджета на общността, защото кризата с COVID-19 ще бъде по-тежка от финансовата през 2009 г.

"Толкова са ни свързани икономиките, че дори и държавите, които въведоха малки ограничителни марки, Швеция например, се оказва, че тяхната икономика е една от най-пострадалите", допълни тя.

Външният ни министър посочи, че е започнало плавното възстановяване на придвижването в Европа. Постепенно е започнало възстановяне на движението между съседни страни. Тя се надява след 15 юни да се възстанови напълно движението в рамките на ЕС и Шенген. Запазва се карантината за страните с висок риск.

Захариева припомни, че от вчера България е свалила карантината за 29 държави, като тя се запазва по преценка на щаба за идващи хора от страни с по-висок риск.

Захариева коментира и темата за антибългарското говорене в Северна Македония. "Част от причината за антибългарското говорене в Македония е националистически подход, който е заради изборите в страната. Но когато се стремиш да станеш част от европейското семейство, на никой политик не трябва да му минава през ума да говори така, особено към съседна приятелска държава“, каза министърът.

Тя вижда фалшиви новини и език на омразата към братска държава. Според нея една от причините за антибългарското говорене в съседната ни Северна Македония, са идващите там избори.

Министърът съжали, че смесената комисия е спряла работа с аргумента, че предстоят избори в Северна Македония. "Тя не трябваше да е политическа, а съставена от историци. Нашите историци наистина са независими, никой не им дава политически указания", категорична бе министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още