IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Австралия остави основната си лихва без промяна

Управителят Филип Лоу заяви, че е възможно дълбочината на спада да бъде по-малка от очакваната по-рано

11:36 | 02.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;David Gray/Bloomberg</p>

Снимка: David Gray/Bloomberg

Централната банка на Австралия запази основния си лихвен процент и целите си за доходността на държавните ценни книжа непроменени на ниво от 0,25% на заседанието си във вторник. Банката рязко намали купуването на облигации през май, когато финансовите пазари се успокоиха и броят на заразените с Covid-19 намаля. Междувременно, показателят на  потребителското доверие нарасна във вторник за девета поредна седмица.

„Възможно е дълбочината на спада да бъде по-малка от очакваната по-рано“, каза управителят на централната банка Филип Лоу, цитиран от Bloomberg. „Същественото, координирано и безпрецедентно облекчаване на фискалната и паричната политика в Австралия помага на икономиката през този труден период. Има вероятност тази фискална и парична подкрепа да се задържи известно време“, добави той.

Въпреки че през април бяха загубени близо 600 000 работни места, коефициентът на безработица се повиши само до 6,2%. Централната банка на Австралия прогнозира, че показателят ще  нарасне до около 10% до юни и то благодарение на правителствената програма JobKeeper, без която съкращенията на работна ръка щяха да бъдат още по-големи.

„И има признаци, че (броят на - бел. ред.) отработените часове се е стабилизирал в началото на май, след по-ранния много рязък спад. Наблюдава се и увеличение на някои форми на потребителски разходи", каза Лоу.

Австралия не е изпадала в рецесия - две поредни тримесечия на икономическо свиване - от 1991 г. насам. Намаляването на БВП през първите три месеца на годината почти би гарантирало край на тази серия, тъй като най-лошият спад се очаква през текущото тримесечие.

„Прогнозата, включително естеството и скоростта на очакваното възстановяване, остава силно несигурна и пандемията вероятно ще има дълготраен ефект върху икономиката“, каза управителят на централната банка. „В предстоящия период много ще зависи от увереността, която хората и бизнеса имат за здравната ситуация и собствените си финанси“, добави Лоу.

Данните за нивото на брутния вътрешен продукт в страната през първото тримесечие на тази година ще бъдат публикувани в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още