IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одобрените безлихвени кредити са за над 22 млн. лева

Девет банки вече подпомагат физически лица със заеми, като две трети от исканията са на лица на трудов договор, а една трета - на самоосигуряващи се

13:05 | 02.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Общата сума на одобрените кредити по гаранционната програма за предоставяне на безлихвени кредити на физически лица в неплатен отпуск и самоосигуряващи се е над 22 млн. лв., при средна стойност на заемите близо 4300 лева. 

Към края на май постъпилите искания за кредити са 10847, от които потвърдени са общо 5265, а се обработват 2351. Две трети от исканията са на лица на трудов договор, а една трета са на самоосигуряващи се, съобщиха от Българската банка за развитие (ББР). 

Банка ДСК и Обединена българска банка (ОББ) подписаха споразумения с ББР, като двете финансови институции приемат заявления за заем до 4500 лева от 1 юни.

Към момента по гаранционната програма работят още седем търговски банки – това са Алианц банк, Инвестбанк, Интернешънъл Асет банк, Общинска банка, Първа инвестиционна банка, Търговска банка Д и УниКредит Булбанк.

Заявили интерес са още три кредитни институции, които се очаква да се присъединят към програмата.

Целта на програмата е да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които временно не могат да полагат труд в условията на извънредно положение. Те имат възможността да получат безлихвени заеми до 4500 лева, които се отпускат наведнъж или на три транша от по 1500 лева.

За такъв целеви кредит може да се кандидатства до края на годината.

Максималният срок на погасяване е пет години, с минимум шест месеца и максимум 24 месеца гратисен период. По заемите не се дължат такси, комисиони и неустойки.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още