IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спецпрокуратурата иззе още предмети от колекцията на Васил Божков

Те са били съхранявани в пълно несъответствие с международните стандарти, посочват от държавното обвинение

12:48 | 02.06.20 г.
<p>
	<em>Снимки: Прокуратура на Р България</em></p>

Снимки: Прокуратура на Р България

Множество нови предмети с белезите на културно-исторически ценности са намерени и иззети от офиси на Васил Божков в София, съобщават от спецпрокуратурата. Те са с неизяснен произход и в нереставриран вид.

В приземни помещения в сградата са намерени и иззети фрагменти, апликации, халки, фибули, върхове на копия, които носят белезите на културно-исторически ценности. Те са били съхранявани в пълно несъответствие с международните стандарти за опазването им. 

Специализираната прокуратура ще продължи занапред действията си по документиране на престъпни деяния срещу културно-историческото наследство на Република България при строго спазване на правилата за опазване и съхраняване на намерените и иззети предмети, допълва се в съобщението на сайта на държавното обвинение.

Специализираната прокуратура продължава действията по разследването в офисите на обвиняемия Васил Божков на ул. „Московска“ 43.

Спецпрокуратурата публикува и снимки на част от намерените нови предмети.

В реакция във Facebook Васил Божков настоя, че става дума за отнети през февруари предмети. Няколко часа по-рано Божков публикува в социалната мрежа схема, по която според него се е осъществявала протекцията на държавата над хазартния му бизнес. В схемата, освен министъра на финансите Владислав Горанов, са посочени премиерът Бойко Борисов и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

До снимката на министър-председателя е написана реплика: „Иди при Влади Горанов. Той ще ти каже какво да правиш“. 

Част от колекцията от артефакти на Божков беше иззета през февруари. Министерството на културата започна щателна проверка на античните предмети от колекцията, стопанисвани от фондация "Тракия", след като Върховната административна прокуратура възложи тази задача на ведомството

Преди седмица Специализираната прокуратура обвини Васил Божков по ново досъдебно производство в извършването на още 7 криминални престъпления. Новото обвинение е за ръководене на организирана престъпна група заедно с още три лица, създадена с цел извършване на тежки умишлени криминални престъпления.

Според събраните до момента доказателства те са действали от 2012 г. и са имали за цел да извършват съгласувано в страната убийства, изнудвания и други тежки престъпления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още