IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция е задържала 118 души заради предполагаеми връзки с Гюлен

Заповедите за задържане са за членове на сухопътните, въздушните и морските сили, както и един полковник и трима лейтенанти

14:56 | 02.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Ройтерс

Турция издаде заповеди за задържане на 118 души, предимно членове на военните и силите за сигурност, заподозрени във връзки с мрежата, за която Анкара твърди, че стои зад опита за преврат през 2016 г., съобщава истанбулската прокуратура във вторник, цитирана от Ройтерс.

Властите извършиха продължителна репресия срещу предполагаеми последователи на мюсюлманския духовник, базиран в САЩ, Фетхуллах Гюлен след неуспешния преврат през юли 2016 г., когато бяха убити 250 души. Полицията все още рутинно проверява и задържа заподозрени за връзки с Гюлен.

Гюлен, бивш съюзник на президента Реджеп Тайип Ердоган, живее в самоволно изгнание в Пенсилвания от 1999 г. Той отрича всякакво участие в опита за преврат.

Прокуратурата в Истанбул съобщава, че е издала заповеди за задържане на 42 военнослужещи и жандармерийски персонал в резултат на изявления на задържани преди това хора и анализи на телефонни разговори. Сред тях са и 24 дежурни офицери.

Прокуратурата е поискала и задържане на 76 военни, жандармерийски персонал и цивилни лица в отделна операция, след като е определила, че са използвали предплатени телефони за връзка с членове на мрежата. От тях 74 са били на дежурство.

Заповедите за задържане са за членове на сухопътните, въздушните и морските сили, както и един полковник и трима лейтенанти.

Ердоган от години обвинява привържениците на Гюлен за създаване на "паралелна държава", като са проникнали в полицията, съдебната система, военните и други държавни институции.

След опита за преврат около 80 000 души бяха вкарани в затвора и чакат процес, други 150 000 държавни служители, включително военни и съдии, са уволнени или отстранени от работата си.

Западните съюзници на Турция, включително Европейския съюз, както и групите за права разкритикуваха мащаба на противодействието, докато Анкара защити мерките като необходим отговор на заплахата за сигурността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още