IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето на германската икономика притеснява Централна Европа

Снабдителните вериги, които са обвързани със съдбата на най-голямата икономика на Стария континент, изпитват проблеми

08:33 | 03.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

През последните 27 години компанията Nemak Gyor намира ниша в производството на глави за цилиндър за автомобилната индустрия в Европа. Но на фона на спада на производството на германските гиганти в автомобилостроенето унгарската компания е принудена да съкрати 180 души, или около 20% от служителите си, пише Financial Times.

“Всички те трябваше да затворят заводите си за няколко седмици, а през този период не са поръчвали части от нас, така че ни се наложи също да спрем производството си“, казва главният финансов директор на компанията Габор Мерсич.

Nemak Gyor не е единствената, която усеща ефекта на доминото от германската рецесия, която по опасения на икономистите ще е най-дълбоката от Втората световна война насам. Германия е най-големият търговски партньор на Централна Европа, а в региона последиците от забавянето на германската индустрия се усещат в снабдителните вериги, които през последните 30 години станаха силно обвързани със съдбата на най-голямата икономика в Европа.

Икономисти казват, че тези обвързаности със забавящия се икономически двигател на Европа ще засилят удара върху икономиките от региона от блокадите, които наложиха за борба с коронавирусната пандемия. Но те също така помагат за ускоряването на възстановяването на региона, който беше най-бързо растящият на Стария континент през последните години, след като икономиката на Германия отново заработи на пълна мощност.

В краткосрочен план последиците вероятно ще са болезнени. Индексите на мениджърите по поръчките в Чехия и Полша, публикувани в понеделник, показаха, че промишленото производство е продължило да се свива рязко в двете икономики през май. Страни и компании с близки връзки с германската автомобилна индустрия, където производството спадна до едва 45% от капацитета по данни на института Ifo в Мюнхен, ще пострадат особено тежко.

Германската автомобилна компания BMW вече отложи инвестиция за 1 млрд. евро в Унгария. А в Словакия производството на автомобилната индустрия през април е било едва 18% от нивото година по-рано, казва Катарина Мухова, икономист в банка Slovenska Sporitelna в Братислава. „Април беше най-лошият месец в историята в автомобилния сектор. Повечето от заводите просто затвориха изцяло“, допълва тя.

Дан Букса, главен икономист за Централна и Източна Европа в UniCredit, отбелязва: „Има големи въпроси за търсенето и възстановяването на производството в автомобилната индустрия. Това ще бъде проблем особено за Словакия, Чехия и Унгария, но също и за Полша и Румъния“.

“Компаниите в ЦИЕ са част от европейските снабдителни вериги и германските производители на автомобили и автомобилни части доминират тези пазари“, допълва той.

Икономисти във Виенския институт за международни икономически изследвания (WIIW) очакват брутният вътрешен продукт да намалее с 9% в Словакия, със 7% в Румъния и с 5,5% в Унгария.

Последна актуализация: 22:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още