IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрахователи вдигнаха над 10 пъти цените за туроператори и агенции

Обмисля се застраховка за покриване на ваучерите, които в момента се предоставят на клиентите за бъдещи пътувания

09:51 | 03.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Заради повишения общ риск на пазара и страха от фалити на фирмите в туристическия сектор застрахователи вдигнаха повече от десет пъти цените на задължителните застраховки за туроператорите и туристическите агенции. Някои прекратиха предсрочно полиците, без които туристическите оператори не могат да работят, съобщава БНТ.

Застраховката "отговорност на туроператора" е задължителна, за да имат фирмите лиценз. С нея се гарантира, че ако фирмата фалира, ще бъдат покрити разходите на клиентите от изгубените почивки.

Според фирми от бранша премията е 10-12 пъти увеличена до сума от 8600 лева годишно. Там, където премията е била 800 лева, става 8000, а където е била над 1000 - достига до 12 000 лв.

От фирма за туристически услуги са изчислили, че това означава да бъде отделена средно по една заплата месечно, за да може да се покрива разходът за застраховка, което в момента е невъзможно за компанията поради липсата на интерес към пътувания. 

Представители на бранша съобщават, че от март няколко застрахователни компании поетапно вдигат премиите или въобще отказват туроператори и туристически агенции.

Туристическите оператори посочват, че повишеният риск на пазара в сектора става повод лицензът на една агенция да бъде отнет и въобще е фундаменталното условие за работа.

В отговор на сигнал към Министерството на туризма ресорният министър Николина Ангелкова, коментира, че ведомството е запознато със ситуацията, започнала малко след обявяване на извънредното положение. За момента официална информация от прекъсване на застраховки има от един застраховател и имаме официална информация от друг, че е увеличил своята премия, казва Ангелкова.

Институцията, която следи застрахователния пазар, е Комисията за финансов надзор, сигнал към нея вече е подаден от Министерството на туризма.

Министерството на туризма следва да бъде информирано, но не е страна. Надявам се на указания на Комисията за финансов надзор в тази посока, коментира Ангелкова.

От Комисията за финансов надзор съобщават за БНТ, че са отговорили на запитването на Министерството на туризма още през април. Тогава са обяснили, че застрахователите не могат да откажат сключването ѝ в случай, че предлагат съответната застраховка.

От комисията обаче са категорични, че оценяват преценката на застрахователите на рисковете и допълват, че определянето на премиите е тяхно право. Оттам обаче са поискали информация от застрахователите и са получили отговор от всички, с изключение на една компания, че застрахователите ще се съобразят с нуждите на техните клиенти по начин, който няма да накърни финансовата им стабилност.

Сред общозастрахователните компании има 19, които се занимават с общо застраховане. Всеки застраховател сам решава какъв риск иска да поеме, посочват застрахователи. И обясняват, че предлагането на скъпи застраховки всъщност е предпазна мярка. Това са така наречените бариерни цени, които някои колеги използват, по този начин казват, че не могат да приемат повече застраховки на пазара и това е обяснимо, защото може да имат голямо портфолио, което може да означава, че не приемат повече туроператори или съответно по този начин си оценяват риска.

Застрахователите алармират и за друг проблем, с който може да се сблъскат клиентите, а не туроператорите.

Ние мислим, че много туристически компании сключват застраховката на минималния лимит, апелираме, за да бъде пълна защитата на клиентите, всеки да си сключи застраховката на реален лимит.

Отделно застрахователите обмислят и друг продукт за туроператорите, покриване на бъдещите ваучери, които в момента се предоставят на клиентите за предстоящи пътувания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още