IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗ предлага отпадане на отстоянията при строителство на детски градини

Въвежда се изискване застроената площ да е до 30%, а зелените площи да са поне 50% от площта на терена

13:20 | 03.06.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА</em></p>

Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Детски ясли и градини да могат да се строят без специалните изисквания за отстояния, предлагат от Министерството на здравеопазването с промени в двете наредби за здравните изисквания за детските ясли, градини и кухни.

Текстовете са публикувани за обсъждане в портала за обществени консултации strategy.bg. Крайният срок за подаване на становища е 16 юни.

Според ведомството така по-пълноценно ще се използват наличните терени за строителство на градини, тъй като голяма част от предвидените за това парцели са вече усвоени, а други са отдавна реституирани или частично застроени, с неправилна форма и т.н.

Към момента в наредбите е заложено изискване  сградите на училищата, детските градини и детските ясли  да се проектират на разстояние от уличната линия и съседните имоти, както следва: по-голямо от 15 метра – за частите от сградите с учебни помещения в училищата и за помещенията за занимални и спални в детските градини и детските ясли; по-голямо от 5 метра – за частите от сградите на училищата с неучебни помещения (например зони за спорт, хранене и др.); по-голямо от 8 метра– за частите от сградите на детски градини и детски ясли с помещения, различни от занимални и спални.

Според вносителя на промените тези отстояния налагат разполагането на сградите в центъра на имота, с което се намалява възможността за устройване на площадки за игра в южния двор. Не са изключение случаите на терени с неправилна форма, в които при тези разпоредби не може да се построи детско заведение въобще. Освен това, подобни изисквания не съответстват на традиционните похвати в изграждането на детски заведения и не почиват на реални необходимости от санитарно-хигиенен, противопожарен или друг характер.

Министерството на здравеопазването смята, че строителството на сгради за учебни заведения по общите нормативи, заложени в Закона за устройството на територията, е достатъчно да гарантира нормалното им функциониране. Въвежда се изискване застроената площ да е до 30% от площта на терена, а зелените площи да са поне 50% от площта на терена, с изграждане на площадки за игра и, по възможност, физкултурни площадки с площ 2,5 кв.м на дете.

В сега действащите правила се предвижда детски ясли и градини могат да се изграждат само като самостоятелни сгради в обособени за целта поземлени имоти. На практика филиалите, разположени в жилищни и други сгради, не са регламентирани. С поправките се предлага това изискване – за строителство на самостоятелни сгради, да отпадне, и детски градини да се разкриват в кварталите, в бизнес сгради и други обслужващи сгради.

Въвежда се изискване само детската градина да има поне един самостоятелен вход, като той може да е и входа към общите части на сградата. Детските ясли ще трябва да са разположени на първите два етажа на сградите.

С промените се създава и възможност за придобиване на собственост на детски градини от общините за сметка на учредено право на строеж върху общински терени.

Промените са с цел разкриване на повече места в градините и яслите. В София около 8 хиляди деца на възраст от 1 до 4 години останаха без място в общинските градини заради недостиг на места. След второто класиране остават над 2 800 свободни места, но повечето от тях са в крайни, отдалечени квартали, не са за яслената и първа градинска група, а за предучилищните групи, както и са за деца със специални образователни подребности и хронични заболявания. Последните ще се прехвърлят през септември към приема на общо основание само ако вече заетите места не надвишават обявения прием в съответните градини. Т.е. шанс за прием ще имат вероятно още около 500-1000 деца. 

В София вече започнаха протести заради недостига на места в градините и бавното строителство на нови сгради. Родителите настояват - като най-бърза мярка, да се въведат ваучери за компенсация на неприетите, които да се ползват в лицензирани частни детски градини, като същевременно продължи и строителството, за да се навакса недостигът на места. Също родители правят и списък, който ще предоставя на местната администрация, на сгради - стари детски градини, които в момента се ползват за други цели. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ivanrog
преди 3 години
Заради проблемите в един град - София, се опитваме да прецакаме всички! А причините за тези отстояния са ясни - шум. Чудя се колко хора ще са против да се построят няколко детски градини в парковете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още