IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българи изобретиха калкулатор Covid-19 за изчисляване риска от заразяване

Платформата информира за актуалното състояние на пандемичната обстановка, посочи математикът доц. Данаил Брезов, един от създателите й

12:28 | 03.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Covid-19 калкулаторът е инструмент за изчисляване на риска от заразяване, който е индивидуален за всеки. Това каза в "Bloomberg TV Bulgaria интервю" доц. Данаил Брезов, преподавател по математика в УАСГ.

Ако планирате пътуване в чужбина, може да въведете дестинацията, а след това ще се попълнят автоматично няколко параметри - броят заразени на хиляда души и дневното нарастване на този брой. Това са усреднени стойности, които ние изчисляваме на база на съществуващи статистики, които се опресняват всеки ден”, разкри как се изчислява рискът един от създателите на иновативния продукт. 

По думите му тези данни зависят изцяло от държавите, които ги предоставят. 

“Има някои страни, които въвеждат данни веднъж на две седмици, други - по няколко пъти на ден. Има такива, които тестват масово и такива които казват, че няма вирус. Практиките са различни, така че на тези автоматични стойности човек не трябва да се предоверява. В някои случаи реалната стойност на параметъра е в пъти повече”, посочи доц. Брезов. 

Той обясни, че има и други параметри - например, вероятността за пренасяне на заразата при контакт с болен човек

В началото на епидемията от Covid-19 доц. Данаил Брезов разработва платформата заедно с Борислав Иванов, който е софтуерен инженер в Uber. 

Повече за Covid-19 калкулатора вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още