IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова отрече да предстои поскъпване на парното

Според енергийния министър подобни твърдения са „некоректни“

20:43 | 03.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">БГНЕС</em></em></p>

Снимка: БГНЕС

Твърденията, че цената на топлинната енергия ще се повиши, са неоснователни. Това обяви пред бТВ ресорният министър Теменужка Петкова.

„Не знам кой енергиен експерт би направил това сравнение, че цената на топлинната енергия ще се увеличи с 20%, но ако някой прави сравнение между цената сега и годишната прогнозна средна цена, която КЕВР е определил – това означава, че този експерт не разбира нищо. Това е абсолютно некоректно“, каза Петкова.

Енергийният министър припомни, че цената на природния газ е предоговорена.

„Това е в интерес на българските граждани и тук не става въпрос за пиар акция. Цената на природния газ е предоговорена и тя е намалена. За месец април спрямо март цената е с 42% по-ниска“, добави тя пред бТВ.

Петкова уточни, че предстои крайните потребители да получат изравнителни сметки за предходния период.

„Булгаргаз“ предостави свое заявление за месец юни, тази цена е с 9% по-ниска спрямо май. Това намаление на цената отново ще бъде отразена“, каза тя и допълни, че да се говори за увеличение на топлинната енергия с 20“ е „меко казано некоректно“.

Investor.bg припомня, че по-рано в сряда от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) посочиха, че топлинната енергия може да поскъпне от 1 юли тази година спрямо в момента действащите цени в страната, които бяха обявени в началото на май, позовавайки се на направени изчисления в свой доклад.

Според данните се предвижда най-голямо увеличение в цената за София – с 22%, като столицата е следвана от Бургас, Враца и Разград, където ценовото повишение е между 15 и 18 на сто. За Велико Търново поскъпването на топлинната енергия ще бъде с 9%, докато за Варна и Плевен то е съответно 8% и 3 на сто. За Пловдив е предвиден спад в цената с 2%.

В четвъртък (4 юни) енергийният регулатор готви открито заседание относно своя доклад, който касае бъдещата едногодишна цена на парното и топлата вода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още