IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българска компания изстрелва наносателит в Космоса в края на годината

EnduroSat има собствено софтуерно решение като част от SpaceX и нейната ракета Falcon 9 с името SPARTAN, съобщи създателят й Райчо Райчев

11:50 | 04.06.20 г.
<p>
	Райчо Райчев, създател на&nbsp;EnduroSat.<em> Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Райчо Райчев, създател на EnduroSat. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

EnduroSat работи върху софтуерно дефиниран сателит. Изстрелването му предстои да бъде в края на годината. Той  е шест пъти по-голям от предходния. Ще носи седем различни експериментални електроники, които ще бъдат тествани в орбита за първи път и ще бъдат внедрени в топ мисии. Това коментира Райчо Райчев, създател на българската компания за наноносители EnduroSat и програмата "Космически предизвикателства", в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.

"В последните десет години рязко се промени начинът, по който се създават космически мисии – ако допреди това бяха държавни, сега се появиха предприемачи със сериозни амбиции. Секторът се основава на тежък инженеринг и регулации и обикновено това налага да се стартира с многомилионни и милиардни инвестиции", посочи той.

Райчев разкри, че компанията се развива добре и за трета поредна година успява да отбележи значителен ръст в продажбите и броя на клиентите. В плановете на EnduroSat е да се увеличи екипа от 50 души, колкото са сега специалистите, с още 50% догодина.

С новия сателит ще революционализираме космическия сектор. Сега мисията ни е много по-мащабна и комерсиална“, заяви Виктор Данчев, директор на мисиите в EnduroSat.

Павел Езекиев, управляващ партньор в Neo Ventures България, е на мнение, че страната ни продължава да търси своя еднорог.

„Секторът, в който EnduroSat работи, е дългосрочен, но аз вярвам, че това ще е първата такава компания“, убеден е той.

Мисията, планирана за края на тази или началото на следващата година, ще се случи с услугите на SpaceX и нейната ракета Falcon 9. Името ѝ ще бъде SPARTAN, стана ясно още от разговора.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още