IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Николов: Цената на парното реално ще е по-евтина с 15% на годишна база

Кредитираме топлофикациите чрез прогнозните цени на КЕВР, посочва енергийният експерт Еленко Божков

10:51 | 05.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Ако се сравни цената на топлинната енергия на годишна база, тя реално се понижава с 15% от 1 юли. Ако абонатите са плащали 1000 лв. за един отоплителен сезон, сега ще платят 850 лв., заяви председателят на Комисията по енергетиката в Народното събрание Валентин Николов пред NOVA.

Той заяви, че е помолил топлофикационните дружества да направят калкулатор на своите сайтове, чрез който всеки абонат да може да изчисли данните си.

„Всеки доставчик на топлинни услуги трябва да уведоми своите клиенти с колко е надвзел поради факта, че цената на газа е била по-висока. „Топлофикация-София" трябва да получи 45 млн. лв. и да ги върне на клиентите си", посочи Николов. 

Той допълни, че засичане на парното се прави веднъж в година поради факта, че измервателните уреди се намират в дома ни, а не извън него. „Имате вирус, не сте вкъщи и „сметките отиват на кино". Засичането се прави, когато е спрял топлинният сезон”, поясни той.

Николов припомни, че за миналата година изчисленията са направени на тримесечна база заради договора с „Газпром“.

„Тогава дериватите бяха единствените в сметката на газа, а той се сменяше на всеки три месеца. Много по-лесно можеше да изчислиш каква ще е цената му в отоплителния сезон и съответно на парното. Дойде моментът, когато цената на газа вече е договорена и е паднала с 40 %. Г-н Иван Иванов (председателят на КЕВР - бел. ред.) реши, че ще направи сметка на парното за месец май, за да покаже каква ще е цената му при ниска цена на газа. И когато вече КЕВР направи новата цена за целия отоплителен сезон изведнъж се получиха 22% спрямо месец май“, подчерта той.

По време на гостуване в Канал 3 в четвъртък (4 юни) Валентин Николов заяви, че виновник за объркването на абонатите относно цената на парното е председателят на КЕВР, който не успя да обясни на хората и създаде впечатление, че цената на парното се увеличава.

„Процедурата по смяна ръководството на КЕВР стартира още през март, тъй като му изтече мандатът. Забавихме се, защото първо ни нападна вирусът, а после падна цената на газа. В този период то свърши много работа“, допълни Николов.

В момента абонатите на топлофикационните дружества плащат по прогнозно потребление, а вече ще плаща и по прогнозна цена. Това ги превръща в кредитори на топлофикациите както по отношение на прогнозното потребление, така и при прогнозна цена, заяви от своя страна в ефира на bTV енергийният експерт Еленко Божков, коментирайки темата с обявеното от КЕВР поскъпване на топлинната енергия от 1 юли с 22%.

„Сега плащаме по прогнозно потребление, а вече ще плащаме и по прогнозна цена. Ние в момента кредитираме топлофикациите чрез това прогнозно плащане, сега още веднъж ще ги кредитиране, като плащаме по прогнозна цена. Така кредитираме Христо Ковачки, защото от 12 топлофикации осем са негова собственост, а на тази в София оперативното ръководство е на Ковачки“, изтъкна Божков. 

Прогнозните цени за цяла година са следствие от наредба на КЕВР, приета през май. Наредбата веднага трябва да бъде отменена, а цената да се определя поне на тримесечие, смята експертът. Премиерът Бойко Борисов е съвсем прав, колкото и бързо да уволни председателя на КЕВР Иван Иванов и енергийния министър Теменужка Петкова, която го защитава, все ще е късно, коментира Божков.

В отговор на това изказване в „Тази сутрин“ извънредно по телефона се включи енергийният министър Теменужка Петкова.

„Това е неоснователна и некоректна информация относно цената на топлинната енергия. От страна на изпълнителната власт, на „Булгаргаз“ са предприети всички мерки и действия. Проведохме изключително успешни преговори с „Газпром“, в резултат на което цената на природния газ за българския пазар е драстично намалена. Няма никакво основание цената на топлинната енергия да се повишава и вчера председателя на регулатора потвърди това и обясни с колко по-ниска ще бъде цената на топлинната енергия през следващия отоплителен сезон в сравнение с настоящия“, заяви Петкова.

Енергийният министър напомни, че КЕВР е независим орган и се избира от Народното събрание.

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев обясни пред БНТ, че до 2004 г. парното се е дотирало от държавата през държавния бюджет. След това е въведена преференциална цена на електроенергия, която компенсира ръста на цената на парното. За това профила на изменение на цената на електроенергията спазва профила на газа. Разликата се плаща от обществеността през цената на тока, обясни Тасев.

По неговите думи ако „Топлофикация-София" спре да функционира, тогава „няма да имаме нито ток, нито парно“.

Той обясни, че няма прогноза, която да се сбъдне на 100%. Законодателят е предвидил да се прави компенсация в следващия регулационен период. Досега никой от потребителите на топлинна енергия не е бил ощетяван.

Тасев каза, че това, което е извадено от КЕВР като прогноза, е много близко до това, което изваждат като прогноза референтните газови хъбове. Според него регулаторът си е свършил работата в това отношение.

Експертът изтъкна, че определянето на цената не е произволно. Има специализиран сметкоплан за дружествата. Регулаторът действа като регулира, а не като регистриращ орган. Той действа в интерес на потребителите, отбеляза експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още