IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие на първо четене създаването на „Държавна петролна компания“

„За“ промените гласуваха 143 народни представители срещу един „против“ и четирима „въздържали се“

10:16 | 05.06.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които се създава „Държавна петролна компания“.

„За“ промените гласуваха 143 народни представители срещу един „против“ и четирима „въздържали се“. 

Предложението е предприятието да бъде към министъра на икономиката. Идеята е основната дейност на Държавната петролна компания да бъде насочена към създаване, съхраняване, опазване и обновяване на държавните резерви и военновременните запаси от нефт и нефтопродукти по Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

Създаването на петролна компания дава възможност на държавата да влезе на пазара с горива, като създаде собствени бензиностанции. Освен тях се предвиждат и данъчни складове, в които ще бъде съхранявано горивото от държавния резерв.

Мотивите за предложенията, направени от кабинета, са прозрачност, по-голяма конкуренция, както и възможно най-ниска цена за потребителя. Предвижда се с правилник, приет от Министерския съвет, да се уредят изцяло дейността на предприятието и правомощията на управленските органи.

Икономическият министър Емил Караниколов заяви преди гласуването, че за момента е изключително трудно да се докаже наличието на картел при горивата и поради тази причина държавата ще се намеси на пазара. Той посочи, че няма как да бъде направен щателен анализ на бензиностанциите, тъй като все още няма закон и не съществува правна норма за възлагане на подобен анализ.

Караниколов изтъкна, че държавните бензиностанции ще бъдат снабдени и с пунктове за зареждане на електрически превозни средства, като правителството обсъжда с инвеститори и присъствието на алтернативни горива като водорода.

Депутатът на ГЕРБ Димитър Бойчев заяви от своя страна, че винаги, когато е правен секторен анализ от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), тя констатира в докладите си, че има концентрация по отношение на данъчните складове на големи играчи и съществува възможност за манипулиране на цената на горивата, които влизат в държавата.

„Една голяма част от манипулирането на цените може да става именно чрез данъчните складове. Затова приветствам намесата на държавата в тази област“, заяви Бойчев.

Очаквайте допълнителна информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
Като гледам статистиката, може да се окаже и нелоша идея на тоя етап. Все пак свободните пазари функционират устойчиво само в среда с нарастващо население. Предполагам след някоя друга година ще имаме и държавни супермаркети, държавни молове и разни подобни. Чуждестранните инвеститори най-вероятно вече са индикирали на правителството, че ще се разкарват от България и правителството бърза да попълва дупки в предлагането с тея бензиностанции."Към 31 декември 2019 г. населението на България е 6 951 482, което представлява 1.4% от населението на Европейския съюз. В сравнение с 2018 г. населението на страната намалява с 48 557 души."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
karadjata
преди 3 години
Да ни е честито новото голямо крадене на народни пари от ОПГ ГРОБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още