IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красимир Каракачанов: Има нормален диалог в коалицията

Имаме съгласие по законопроекта на Министерство на отбраната за доброволната военна служба, твърди военният министър

11:02 | 05.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

В управляващата коалиция има нормален диалог и тя е стабилна. Това увери в ефира на БНТ вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. Той обаче отбеляза, че някои от приоритетите трябва да бъдат „пренаредени“. „Чудно, но след 3 години коалиционно управление, нещата са учудващо стабилни... Скърцане от време на време има. Проблеми за решаване има", посочи той и добави, че е постигнато съгласие по законопроекта на Министерство на отбраната за доброволната военна служба. По думите му текстът скоро ще стигне до Министерски съвет, а след това ще бъде гласуван и в Народното събрание. „Ние искаме да ускорим някои теми, като темата за интеграцията на циганското население в България. Това е и част от програмата ни за управление“, каза още Каракачанов и увери, че няма опасност „управляващата коалиция да се взриви вътрешно". 

Военният министър отчете още, че нито един проект за модернизация на армията не е спирал заради коронавируса. Забавени били само преговорите с отбранителните фирми, които участват в процедурите за закупуване на нова военна техника, заради невъзможността за срещи и комуникация, ограничени от мерките срещу епидемията.

„Никога в правителството официално не е обсъждано модернизацията на българската армия да бъде спирана поради някакви конюктурни причини, пък включително и коронавируса. Такова нещо никога не е имало, подобни искания бяха отправени от БСП - дайте да вземем парите и да ги раздадем на калпак", допълни Каракачанов.

Според него и двата проекта за модернизация - за корабите, а и за бронираните машини, се движат, но просто контактите с преговарящите страни са били временно прекратени поради невъзможността да се пътува. Забавени са с два месеца, пресметна той.

Военният министър обяви още, че първата група от пилоти - четирима, заминават за САЩ за обучение за новите изтребители.

"Получихме уверение от американска страна, че всичко се движи нормално с производството на изтребителите F-16 за България, въпреки кризата с коронавируса", настоя Каракачанов и посочи, че към момента единствените изтребители, с които България разполага, са руските МИГ-29.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още