IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ атакуват „Турски поток“ и „Северен поток 2“ с нов наказателен законопроект

Предложението за разширяване на санкциите може да прекрати доизграждането на „Северен поток 2“, но остава неясно въздействието му върху „Турски поток“

12:54 | 05.06.20 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Американски сенатори представиха в четвъртък (4 юни) законопроект за разширяване на санкциите срещу руските газопроводи „Турски поток“ и „Северен поток 2“, които са насочени и към останалите проекти на Москва, за които Вашингтон смята че ще засилят икономическото и политическото влияние на Русия спрямо Германия и други европейски страни, съобщава Euractiv.

Законът за енергийната сигурност следва законодателството, подписано от президента Доналд Тръмп миналата година, което накара швейцарско-холандската компания Allseas да прекрати работата по полагане на тръбите по офшорното трасе на „Северен поток 2“.

Два руски кораба за полагане на тръби може да завършат оставащите 160 км от проекта, който се ръководи от държавната енергийна компания „Газпром“. Газопроводът се очаква да бъде пуснат в експлоатация до края на 2020 г. или в началото на следващата година, заяви руският президент Владимир Путин. 

Новото двупартийно законодателство, оглавявано от сенаторите Тед Крус, републиканец, и Джейн Шайин, демократ, може да спре проекта „Северен поток 2“ чрез разширяване на санкциите, включвайки наказания за страните, участващи в дейности по полагането на тръби, и компании, предоставящи услуги по подписване, застраховка или презастраховане на проекта.

Не е толкова ясно какво би могло да бъде въздействието на законопроекта върху „Турски поток“, газопроводът, който транспортира руски газ до европейската територия на Турция през Черно море. От Турция съоръжението продължава под името „Балкански поток” през България, Сърбия, Унгария до Австрия.

Крус заяви, че „тези, които участват с кораби, които инсталират газопровода, ще бъдат изправени пред незабавни санкции“.

Шайин посочи от своя страна, че газопроводът заплашва енергийната независимост на Украйна и Европа и „дава възможност на Русия да се възползва от нашите съюзници“.

Законопроектът трябва да бъде приет от Камарата на представителите и Сената, двете камари на Конгреса, и подписан от Тръмп. Той добавя санкции за компании, предоставящи услуги или съоръжения за плавателните съдове, включително заваръчно оборудване, модернизиране и др.

Много политици и енергийни компании в Германия подкрепят „Северен поток 2“, тъй като най-голямата икономика в Европа се стреми да прекрати използването на въглищата и ядрената енергия.

Администрацията на Тръмп обяви износа на втечнен природен газ (LNG) от САЩ като алтернатива на руските доставки, наричайки го „газ към свободата“. Американските производители на LNG обаче се сблъскват със затруднения поради свитото глобално търсене.

Говорителят на оператора на „Северен поток 2“, Nord Stream, Йенс Мюлер заяви, че европейските страни и индустрии ще плащат „милиарди повече" за газ, ако газопроводът не бъде изграден. „Решенията относно енергийната политика на Европейския съюз трябва да бъдат оставени на европейците“, подчерта Мюлер.

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер разкритикува миналата седмица Вашингтон за „ескалиране на заплахата от санкции, които е екстериториални и следователно в противоречие с международното право“.

Руският плавателен съд за полагане на тръби „Академик Черский", който Москва може да използва за довършване на „Северен поток 2", смени собствеността си от „Газпром флот" към STIF, показа руски регистър тази седмица.

STIF беше свързана с групата от компании на „Газпром“ към 1 април, но няма данни за нейната собственост оттогава, заяви говорителят на „Газпром" Сергей Куприянов пред Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 7
korn
преди 3 години
Остави го другия. Може ли най голямата държава в света, най богата на природни суровини да се занимава само с потоци и стадарта на живот на руснака да е като на българина. Виж другите ядрени сили-технологични компании, 5 джи мрежи, тежка промишленост, коли, самолети,техника, фармацевтика, изкуство, туризъм и т.н. Русия-газ и войни. Не са мръднали и на метър за 70 години. Китайците които бяха като тях се стегнаха, произвеждат всичко, водят икономически войни и даже няма нужда да заплашват някой с ядрения си арсенал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
Zlato
преди 3 години
Изчерпаха се на американците пазарните механизми и бавно преминават към държавен капитализъм. Дано да не станам свидетели на финалната мярка на държавния капитализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 6
forum_rookie
преди 3 години
Ами, велика е борбата, ама май не е на Русия. Русия си има сключен договор и се старае да си го изпълнява. Друг води великата борба, и тя е срещу потока. При това, както се забелязва от самолет, със силно "пазарни" средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
vzhekoff
преди 3 години
Време е да прочетете какво става. Германия ползва проекта за да стане отново независима. След като започна да си прибира златото, макар това да костваше едно правителство, сега е ред да си възвърне и самостоятелността в енергийната политика. По този въпрос съществува огромно съгласие в немските политически кръгове, като само зелените са в страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 16
korn
преди 3 години
Великата борба на Русия-да изкопае една дупка и да продава газ. Дори и мюсулманските катуни гледат да се развиват в други области и да не са зависими от продажбата на суровини. Няма по нещастна нация от руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още