IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Явор Куюмджиев: България може да си осигури ток в бъдеще само чрез АЕЦ "Белене"

През последните десет години цената на парното се използва като социален инструмент, коментира бившият заместник - министър на енергетиката

16:27 | 05.06.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

На теория въглищните централи нямат бъдеще, а е важно да се фокусираме върху бъдещето в средносрочен план. След няколко години те ще са толкова неефективни заради зелените емисии, че ще трябва да затворят или да се инвестират в тях колосални пари за привеждането им в екологично съответствие. Това прогнозира каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Явор Куюмджиев, бивш заместник - министър на енергетиката.

"За нас като държава е важно да си осигурим електричеството след няколко години. Това може да стане само чрез ускореното и реално изграждане на АЕЦ „Белене“, смята той.

Куюмджиев смята, че ще има увеличение спрямо сегашната цена на парното и намаление спрямо миналогодишните цени за същия период.

"Стана недоразумение, защото КЕВР не обясни правилно какво прави и за мен остава загадка защо точно в този момент трябваше да обявяват прогноза цена за цялата година, а не се придържаха към установената практика да определят ценните за по-къс период от време. По този начин ще могат да реагират адекватно на доста динамично развиващата се цена на природния газ, която е основна за определянето на цената на парното", посочи бившият заместник - министър на енергетиката.

Според него през последните десет години цената на парното се използва като социален инструмент.

"От икономическа гледна точка това води до ситуацията, че Топлофикация „София“ е в оперативен фалит от много време", посочи Куюмджиев.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
vladi_guetzov
преди 3 години
България отчаяно се нуждае от енергийни мощности на атомна централа ,за да осигури енергийната си независимост и сигурност,за да има евтина и чиста енергия,основа за развитие на икономиката ,/производство ,транспорт и др/.Проблема е ,че политическия и управленски елит е зает с други дела / какви далавери да прави ,как да властва,как да изменя закони според интересите си и др/ и няма време .И второто е ,че е толкова некомпетентен ,сервилен и продажен,защото едно нещо нормално не може да направи.Това което наистина може е да харчи безмилостно парите на данъкоплатците за да се изгарят нискокалорични въглища и произвеждат най-много сажди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
-заместник министър енергетика от правителството на станиШеф-депутат от коалиция за България-бивш търговски предтсавител на шкода ядрено машиностроене , дето участва в търгът за беляНЕ-бивш търговски представител на трактебел инженеринг - инженерната фирма на интерконектора с гърция ...не казвам , че не си рабира от работата . напротив ! сигурно е грамотен и начетен човек ... само факти от биографията споменавам ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още