IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намалелите шансове за преизбиране на Тръмп са опасност за Америка

За да се задържи на поста си, президентът може да прибегне към саботиране на демокрацията в страната

08:30 | 07.06.20 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тръмп държи библията, с която се е клел. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Тръмп държи библията, с която се е клел. Снимка: Bloomberg

„Това не може да се случи тук” е заглавието на американски роман от 30-те години. Фашизмът не дойде в Америка и не е вероятно да дойде, но военно положение, или нещо близко до милитаризация на американските градове, е правдоподобно. През последните няколко дни жителите на Вашингтон свикнаха с ниско летящите хеликоптери, военните джипове, полицейските часове и униформените мъже, характерни за военния контрол, пише Едуард Лус за Financial Times. 

Ако тези сцени се разиграваха в Хонконг, всеки аналитичен център в столицата на Америка щеше да провежда извънредни уебинари. Оказва се, хората са твърде ошашавени от ситуацията, за да преценят риска. Шансовете Доналд Тръмп да бъде преизбран през ноември не са много високи. Това обаче е източникът на опасността за Америка.

Но първо, добрата новина. Пентагонът няма интерес да наруши 233-годишната си позиция за ненамеса в американската политика. Марк Еспър, министърът на отбраната на САЩ, уплаши много хора наскоро, като нарече улиците на Америка "бойно поле" в подкрепа на призива на Тръмп за доминиране над протестите.

Но на 3 юни Еспър би отбой и се отказа от военния контрол над градовете в Америка. Това вероятно ще му струва уволнението, вероятно до дни. Изявлението му много наподобяваше подаване на оставка. Малко след това Пентагонът заяви, че ще изтегли 1600 американски войници, които бяха разположени в района на Вашингтон.

За съжаление, лошите новини доминират над добрите. Заповедта за изтегляне бе отменена. Както е казвано и преди, Тръмп е слаб човек, представящ се за силен. На 1 юни неговият правосъден министър Уилям Бар заповяда на полицията да разчисти площада пред Белия дом, така че Тръмп да има възможност за снимка, държейки библията на фона на местната църква.

Това беше в отговор на подигравки, че охраната на Белия дом е отвела Тръмп в бункера на сградата, докато протестиращите се събираха около нея. Бар, който не споделя скрупулите на Еспър, разшири периметъра. Националните гвардия държи под стража широките граници на Белия дом.

Какъв е смисълът от всичко това? Ключово е да погледнете на тези образи през обектива на риалити телевизията.

Тръмп иска американците да повярват, че Белият дом е заплашен от вътрешни терористи, подпалвачи, разбойници, крадци и убийци - думи, които той използва често напоследък. Стабилността на САЩ е застрашена, твърди той. Животът на президента и този на свестните, спазващи закона американци, е заплашен от екстремистите на улицата. Това е същността на посланието на Тръмп. Но то изисква визуален фон. Оттук идва и разбунената ситуация във Вашингтон.

По-трезвата констатация е, че рейтингът на Тръмп спада. Той е изправен пред тройния бич на лошо управлявана пандемия, най-силното икономическо свиване след Голямата депресия и неспособността да потуши законния гняв на демонстрантите.

Повечето от тези протести са мирни, но имаше грабежи и схватки с полицията. Досега един пенсиониран полицейски капитан загина в Сейнт Луис, а няколко протестиращи бяха убити или ранени от полицията. Освен това по-голямата част от грабежите изглежда се извършва в суматохата от престъпници.

Това е много различна реалност от тази, която изобразява Тръмп. Малко е вероятността той да подобри перспективите си през следващите месеци. Живял съм в достатъчно демокрации, включително и в Америка, за да разпозная обреченото управление, казва Едуард Лус.

Тръмп имаше щастието да избегне истинска криза през първите си три години на власт. Сега той има три едновременно. Изблиците му са предимно фалшиви. Той заплашва, че ще използва правомощия, които няма, като например да изпрати армията по улиците. В същото време отказва да използва права, които притежава, като например разгръщане на национална реакция спрямо коронавируса.

Това са действията и бездействията на човек с малка полза да управлява. Но Тръмп гори от желание да бъде преизбран. Той си мисли, че поражението му би довело до разрушаване на организацията Тръмп и неговото преследване и възможно опандизване.

Изправен пред избор между саботиране на американска демокрация или бъдеще, прекарано в съдебните зали, не се съмнявам накъде ще наклонят инстинктите на Тръмп. Ще зависи от другите да го спрат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
Pitashtia
преди 3 години
Надявам се да го преизберат , защото иначе ще го отнесе Байдън и демократите . Дано и конгреса да е републикански да няма оправдания . Който и да е на власт го чака провал в следващите години . В САЩ и Запада изобщо няма нито идеи ,нито лидери , които могат да противодействат ефективно на ефектите и дефектите на глобализацията по американски , на растящото неравенство и дългове , на намаляващият дял на наемният труд в БВП на световната икономика , на дефлационният натиск . И няма никаква опасност за американската "демокрация" докато има свобода на словото . Американците не станаха нито фашисти нито комунисти по време на Голямата депресия . Сега може да е малко по-различно , но такава реална опасност не съществува освен че самата демокрация си е фасада за плутокрацията и тази фасада ще се срути . Това ще стане най-бързо , ако управляват републиканците и Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
red6
преди 3 години
Не обръщай внимание на имбецилатора и другите михлюзи. Само някой като каже "***" и вече човек може да разбере колко му е умственият багаж. От всичко най-много ми харесва как имало заговор срещу мандарината. Понеже тоя протест бил подклаждан от "някого" :D А въобще не му е поставена основата от тромбака - яко сегрегация, расизъм, поддръжка на всякакви *** през мандата му до сега. Не, че това е почнало от тромбона, но той не направи нищо да подобри положението - а точно обратното. Даде ли подобрено здравно осигуряване - не, даже се опита да премахне направеното до сега. Оправи ли кашата в образователната им система - не, даже то поскъпна. А по училищата в "червените" зони даже се влоши. Бонус - същият режим за притежание на оръжие, който той отказа да го промени. И какво имаме - гета, притиснати до стената и за сметка на това с лесен достъп до оръжие. Еми естествено, че като не промениш нищо, а даже влошиш нещата, ще имаш протести при всичките тия фактори.И най-вече, като почнат да говорят за стоковите пазари - бил ги вдигнал до небесата. Е то остана и да не се качат - след като смъкна данъците на най-богатите, за да отвори дупка в бюджета, която ще я плати средната класа и най-бедните. :D :D :D Колко т1п трябва да си, за да мисли човек, че имало някакъв световен заговор срещу Тръмп. Ми не, няма. Просто той е един б0клук в слугинаж на себеподобните му преяли с кеш и власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
Sokratus
преди 3 години
Леле какъв титаничен сблъсък на мнения! Членовете на плоският клуб се доказват с пост след пост и всеки по-безмислен от предишният! Момчета фактите са важни!Какво свърши Дедо Дони от обещаното?1. Намали данъците за богатите.2. Натисна ФЕД за ниски лихви3. Свали без безботицата с 1% от 4.5% на 3.5%4. Увеличи с 50% стойността на акциите Какво не свърши:1. Не спря Китай и намали дефицита с него2. Не върна заводите в САЩ3. Не намали бюджетният дефицит, който вече редовно е над $1трлн, при бюджет под $5трлн4. Не направи САЩ отново велики5. Не се справи с нито един проблем, а го задълбочи.6. Опитваше се да налага цензура над медиитеКак ще остави страната:1. С бюджетен дефицит от над $2трлн2. Безработица от над 14%3. Пазарите на акции са пред колапс4. Опитва се да направи гражданска война при съвсем явно убийство на чернокож от полицай. 5. Здравна система, която не можа да се справи с корона вирусаОбщо взето ще остави страната в положение подобно на голямата депресия. Е другари от клуб Земята е плоска, какво му е великото на този театрален герой, който се крие по бункерите при лека заплаха за сигурността му?Make America Great Again!When? Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Инвесторът продължава да копае дъното със страшна скорост. Някогашната уважавана медия, трибуна на инвеститорската общност, се превърна в соpocоиден пapцал. Тръмп ЩЕ бъде преизбран, колкото и да ви боли !!! На изборите ще има за опонент ментално деградирал корумпиран тип, а именно последните събития ще покажат на всеки нормален американец какво го чака БЕЗ Тръмп, но под властта на престъпниците от т.нар. "демократическа" партия. Тръмп е изключително силен лидер и финансовите пазари го доказват - една специализирана медия би трябвало да разбира това. А пенсионираният полицейски капитан (ЧЕРНОКОЖ) бе убит не от полицията, а от т.нар. "борци срещу расизма" !!!! Но това авторът на пасквилчето услужливо не е забелязал !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
julian12
преди 3 години
"За да се задържи на поста си, президентът може да прибегне към саботиране на демокрацията в страната"Е, тая медия съвсем се О_С_РА! Инвестора и той като тримата глу-паци тука лапат за жълти стинки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
vanaia
преди 3 години
Аз не знам за друг президент да работи при такива условия то не беше две години съдебни дела за руска намеса секс скандали после няколко от министрите му ги омаскариха та трябваше да ги гони после импийчмънт после вирус после грабежи и трошене на магазини и витрини в цяла Америка и кой нормален човек ще издържи на такова нещо? За мен Тръмп е великан. Върши си човека работата и то доста добре правилната посока и хората които му спретнаха всичко това са същите които стоят зад 9 11 Ирак Афганистан Либия Украйна Египет и така нататък. Убеден съм че ако е нужно ще направят и гражданска война но само и само да не го преизберат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 3 години
ако говориш за тези избори, нищо чудно. никой сериозен кандидат не излиза срещу дехстващ президент. даже не се сещам някой да е губил вътрешни избори като действаш президент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
Инвестора , излезте за малко от сорросоидната си хранилка и се опитайте да гледате малко по-независимо ... ако можете изобщо де ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
ivan.kostov.39
преди 3 години
Да бе. Тя баба ти изгради отбора от 94-та година :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
ivan.kostov.39
преди 3 години
Та, какво трябва да мислим, след прочитането на горния текст? Какво се опитвате да ни внушите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още