IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата сграда на детската болница ще се строи според стария договор

До няколко месеца започва събарянето на съществуващата сграда, на чието място ще бъде изградена бъдещата педиатрия

16:55 | 05.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кирил Ананиев. <em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Кирил Ананиев. Снимка: Архив БТА

Новата сграда на бъдещата Национална детска болница ще се строи според условията на договора с консорциума, който спечели обществената поръчка. Това стана ясно от отговора на здравния министър Кирил Ананиев в днешния блиц контрол в парламента.

Въпросът за бъдещето на педиатрията бе отправен към министъра на здравеопазването от депутата проф. Георги Михайлов.

В изказването си Ананиев не коментира евентуални промени по финансовите параметри на договора.

Припомняме, че първоначалната идея на властта беше бъдещата детска болница да се строи върху изоставеното от 40 години скеле на Александровска болница. Наскоро, под натиска на протести, кабинетът реши старата и недостроена сграда за бъдещата Националната детска болница да бъде съборена и да бъде построена нова, специално проектирана

ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ”, с водещо участие на „Главболгарстрой” АД, спечели търга за строителството на Националната детска многопрофилна болница. На 2 април министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа договор с обединението за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница. Общата стойност на договора е 77,8 млн. лева без ДДС или 93,4 млн. лв. с включен ДДС.

Събарянето на съществуващата сграда, на чието място ще бъде изградена бъдещата Национална детска болница, ще започне до няколко месеца, обяви Ананиев от парламентарната трибуна.

Кирил Ананиев каза, че продължава да смята, че всичко, което е направено и завършено през 1992 година, е възможно да бъде основа на съвременна детска болница. Въпреки това заради общественото недоволство премиерът реши в рамките на сключения с изпълнителя договор да се разруши съществуващият строеж и да се направи нова сграда. По думите му направеното обследване е показало, че сградата е годна, отговаря на земетръсните изисквания и на европейските стандарти.

Общественият съвет, който ще контролира строителството на детската болница, трябва да се сформира не по-късно от края на юни, каза още Ананиев. За сформиране на Обществен съвет е необходимо да се излъчат представители от страна на гражданската инициатива "За истинска детска болница", от страна на изпънителя на заданието, на медицинската и проектантската общност, посочи здравният министър.

За ускорена реализация на проекта наскоро правителстнвото реши бъдещата детска болница да е със статут на обект с национално значение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още