IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+ ще решава в събота дали да удължи съкращенията на петролния добив

Целта е да се изтегли крайната дата на производственото редуциране до септември, посочват източници

18:20 | 05.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Dina Khrennikova/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dina Khrennikova/Bloomberg

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, ръководени от Русия, ще се срещнат в събота, за да обсъдят удължаването на рекордното намаляване на производството на петрол, като се очаква страните да одобрят нов подход, който има за цел да принуди изоставащите страни в алианса, като Ирак и Нигерия, да се съобразяват по-ефективно със съществуващите ограничения, съобщава Fox Business. 

Страните от обединението, известно като ОПЕК+, първоначално се договориха на съкращения в добива на петрол в размер на 9,7 млн. барела на ден за май и юни, с което искаха да балансират пазара като подкрепят цените, след като те се сринаха в разгара на коронакризата. Очаква се редуцирането на добива да се удължи от юли до декември, като нивото на съкращения бъде понижено до 7,7 млн. барела на ден.

Според анонимни източници Саудитска Арабия и Русия вече са се договорили да удължат съкращенията  до края на юли, като Рияд настоява пред Москва производственото свиване да продължи до края на август.

Съботните дискусии ще започнат с разговори между членовете на ОПЕК, които ще бъдат последвани от събрание на групата ОПЕК+, споделя източник, пожелал анонимност.

Удължаването на съкращенията ще зависи до голяма степен от това колко ефективно се спазват договорените условия от отделните производители, посочват други трима източници от ОПЕК.

Ирак, който се представи най-зле по отношение на спазването на квотите за съкращения, се е съгласил на удължаването на производственото намаление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още