IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед приковава вниманието на инвеститорите през тази седмица

Сряда и петък ще бъдат най-наситените с икономически данни дни от седмицата, Лагард ще бъде изслушана днес от Европейския парламент

10:38 | 08.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Andrew Harrer/Bloomberg</p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Очакванията, че глобалната икономика вече е преминала през най-лошото от пандемията от коронавируса, доведоха до драматично разпродаване на държавните облигации в САЩ от рекордно високите им стойности, изтласквайки кривата на доходност до най-ниското ѝ ниво от март насам.

Инвеститорите ще получат възможност през тази седмица да видят дали Федералният резерв на САЩ е съгласен с техния оптимизъм. Двудневната среща на американската централна банка, която приключва в сряда, ще бъде първата след април, когато управителят на Фед Джером Пауъл заяви, че икономиката на САЩ може да чувства тежестта от блокадата повече от година, предава Financial Post.

Въпреки че Федералният резерв може да въведе допълнителни програми за изкупуване на облигации, известни като количествени улеснения, ръководителите на фондовете ще се интересуват по-скоро от прогнозите на институцията за сигналите на оптимизъм по отношение на влиянието на пандемията.

Еди Ватару, портфолио мениджър в Osterweis Capital Management, заяви, че по-големият риск за Фед е, че лихвените проценти остават твърде ниски, което прави малко вероятно да има значителен тласък на мерките за контрол на кривата на доходността.

„Вече можем да отхвърлим най-лошите си притеснения за вируса. Нагласите за рисковете наистина се промениха “, каза той, като посочи намаляването на процента на заболеваемост и смъртност в горещите точки на коронавируса.

В резултат на това Ватару се насочва към корпоративен дълг и ипотечни облигации и се отклонява от държавните облигации, за които той каза, че „няма инвестиционна стойност“ при текущата си доходност.

Освен Фед през тази седмица заседанията си ще проведат и централните банки на Сърбия и Украйна. Икономическите новини през следващите дни ще са свързани с класически показатели за икономическата сила като ценовата стабилност, брутния вътрешен продукт и безработицата.

В понеделник стана ясно, че БВП на Япония се е свил с 2,2% на годишна база през първото тримесечие, а индустриалното производство на Германия е отчело рекорден спад от 17,9% на месечна база през април.

През днешния ден управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард ще бъде изслушана от комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент.  По своя инициатива Лагард трябва да обясни противоречивите програми за изкупуване на облигации на ЕЦБ пред парламента - и да изясни "пропорционалността" на инструментите, атакувана от Федералния конституционен съд на Германия. С подобна маневра Бундесбанк ще може по-лесно да участва в пазаруването на облигации, противно на критиките от Карлсруе.

Във вторник се очаква да бъдат публикувани данните за търговския баланс на Германия през април, както и нивото на Брутния вътрешен продукт в Европейския съюз и еврозоната през първото тримесечие на тази година.

В сряда се очаква информация за инфлацията в Китай през май. Анализаторите очакват слабо увеличение в потребителските цени в Поднебесната империя през отчетния период.  В същото време се смята, че индустриалната дефлация се задълбочила, отразявайки слабото търсене на фона на бавното икономическо възстановяване.

В  същия ден ще бъдат публикувани данните за индекса на потребителските цени и в САЩ. Икономистите смятат, че инфлацията в страната в спаднала през май на фона на слабото търсене от домакинствата.

Отново в сряда от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ще публикуват новите си  прогнози за икономически растеж в световен мащаб. Очаква се да бъде прогнозирано възстановяване през втората половина на тази година, което ще продължи и през 2021 г., но ще остави икономиката по-малка, отколкото беше преди пандемията.

В четвъртък Министерството по труда в САЩ ще публикува данните за броя на молбите за обезщетение при безработица. Анализаторите очакват показателят да продължи тенденцията на спад.

В същия ден ще бъде проведена и среща между представителите на Еврогрупата.

Петък ще бъде наситен на икономически данни. Наред с данните за инфлацията във Франция и Испания през май ще бъде публикувана информация за брутния вътрешен продукт на Великобритания и нивата на индустриалното производство във ЕС и еврозоната през април.

В същия ден ще бъдат оповестени и показанията на индекса на потребителските настроения в САЩ на Университета в Мичиган за първите седмици на юни. Измерителят ще улови бавното възобновяване на икономиката, но и нарастващи социални вълнения от протестите след убийството на Джордж Флойд от полицейски служител в Минеаполис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още