IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското индустриално производство се срива с рекордните почти 18%

Въпреки това властите смятат, че най-голямата европейска икономика върви по пътя на възстановяването

12:29 | 08.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Emily Elconin/Bloomberg</p>

Снимка: Emily Elconin/Bloomberg

Германското индустриално производство е спаднало с рекордните 17,9% на месечна база през април след безпрецедентното  затваряне на фабрики и магазини, като производителите на инвестиционни стоки бяха особено силно засегнати, информира Bloomberg.

 Въпреки че оттогава активността започна да се повишава заради облекчаването на мерките срещу разпространението на коронавируса, анализаторите очакват най-голямата икономика в Европа да се свие с близо 10% през второто тримесечие. г г

Бундесбанк предложи известна утеха, твърдейки, че най-лошото от кризата може би вече е минало. Последните прогнози на институцията показват свиване на икономиката с около 7% през тази година, но централните банкери изразиха оптимизъм, че новият пакет на правителството в размер на 130 милиарда евро (147 милиарда долара) за стимулиране на потреблението и разходите за инфраструктура може да осигури значително облекчение.

Около 50% от компаниите са забавили инвестиционните си проекти през миналия месец, други 28% са ги отказали напълно, показва проучване на Института за икономически изследвания Ifo. Отделни данни, публикувани в петък, показаха, че обемът на индустриалните поръчки в страната се е понижил с 25,8% на месечна база през април.

От Министерството на икономиката заявиха, че Германия е достигнала най-ниската точка на кризата. „С постепенното облекчаване на защитните мерки и нарастването  на производството в автомобилната индустрия икономическото възстановяване вече напредва“, се казва в изявление на институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още