IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шрьодер е преизбран за председател на надзорния съвет на "Роснефт“

Ангажиментът на бившия канцлер към контролираните от Кремъл компании "Газпром" и "Роснефт“ продължава да среща силна критика в Германия

13:52 | 08.06.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: EPA/KARSTEN KLAMA</p>

Снимка: EPA/KARSTEN KLAMA

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер беше преизбран на поста председател на надзорния съвет на полудържавния руски петролен концерн "Роснефт“, заяви в понеделник компанията след годишната среща на акционерите. Германският политик е част от мениджърския екип на руската фирма от края на септември 2017 г., когато броят на членовете на Борда на директорите се увеличи от 9 на 11.

Също за член на надзорния съвет бе преизбран шефът на дъщерното дружество на "Газпром" „Nord Stream 2“ Матиас Варниг. Сформирани са и отделни комисии на съвета - за одит, по кадровите въпроси и възнагражденията, по стратегии и устойчиво развитие.

Шрьодер се смята за близък приятел на руския президент Владимир Путин. 76-годишният политик многократно е критикуван в Германия, наред с други неща, заради ангажимента си към контролираните от Кремъл компании "Газпром" и "Роснефт“. Бившият канцлер (1998-2005) винаги е подчертавал, че това е частен въпрос.

Назначението му предизвика голяма критика малко преди изборите за Бундестаг през 2017 г., не на последно място защото "Роснефт“ беше вписан в списъка със санкции на ЕС заради ролята на Русия в конфликта в Украйна. Групата, която е един от най-големите производители на петрол в страната, нямаше право да набавя специални технологии и услуги за добив на суровината от чужбина.

В средата на миналата година около Шрьодер отново се разшумя, след като той защити позицията на Русия да анексира Крим по време на предизборно събитие, организирано от неговата партия – SPD. „Крим е стара руска територия. В съветски времена нямаше значение къде териториално се намираше Крим. Но не сега“, казва Шрьодер според вестник Bild. „Разбира се, може да си представим и правното становище, че това не е отделяне, а одобрено от населението, тоест – неагресивно действие“, казва още бившият канцлер.


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 3 години
Няма ти го нужното съдържимо в краатуната. Изобшо няма такава държава като русия, има московски улус. И Крим винаги е бил турски, а руски е само 200 години. Всичките глупости които излизат от устата на примата шрьодер, са резултат на факта че той е хранен кремълски човек. при това много добре хранен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Шрьодер отдавна е пудел на каишка. Хвърлят му кокълче, хвалят се къв породист пудел си имат, все пак бивш канцлер, ееее сега, ще джафка каквото му кажат, в името на кокълчето.Навсякъде по белия свят е ясен, Кокълчо. Включително и в собствената му родина никой не го брои вече за нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
vzhekoff
преди 3 години
Казал е истината. Изобщо такава държава като хохландия няма. Както няма и македония, нито северна, нито каквато и да е друга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още