IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офисът няма да умре, просто ще се преструктурира

Има твърде много офисни задачи, които не могат да се вършат дистанционно, а и много служители си искат работното място заради социализацията

14:58 | 08.06.20 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Тази седмица хиляди банкери от Citigroup Inc. до Morgan Stanley се върнаха в офисите, на бюрата си в Хонконг. След почти пет месеца работа от вкъщи е логично, че ще им трябва малко време да свикнат, пише Bloomberg.

Облекчаването на ограничителните мерки заради коронавируса предвещава началото на края за най-големия в света експеримент за работа от дома. Може би всъщност го предвещава. Twitter Inc. ще остави служителите да работят постоянно от вкъщи дори и след пандемията. Google продължава с отдалечената работа до края на годината.

Пандемията от новия коронавирус накара мнозина да се съмняват дали някога ще се върнем към обичайния си живот. Ситуацията доведе и до прогнози за „смърт“ на офиса, които обаче са съмнителни.

Доста хора разбраха пред какво са изправени едва след началото на експеримента – да останат у дома с децата си, които са в училищна възраст или по-малки, с работещи родители, в тесни, претъпкани жилища.

На много хора обаче това им хареса. Те свикнаха с ритъма на домашния офис. Те обаче може и да са малцинство, особено ако имат късмета да разполагат с по-големи жилища.

В град като Хонконг, който е гъсто населен и се живее в малки апартаменти в небостъргачи, много хора просто не могат да работят от дома си за неопределено време.

Следната площ на апартаментите в Хонконг е 40 кв. м в сравнение със 137 в Ню Йорк например. Много служители просто нямат място за създаване на домашен офис и живеейки в такива тесни помещения, те трябва редовно да излизат.

Площ Площ

В Хонконг градските райони са доста уплътнени и стигането до офиса е бързо и лесно за повечето хора заради системата на метрото. Историята е много по-различна в САЩ обаче, където много хора живеят на десетки и дори стотици километри от работното си място в предградия. Пътуването им е продължително, а често нямат достъп и до организиран обществен транспорт. В азиатските метрополиси, като Мумбай например, трафикът може да е ужасяващ, но пък много от тях имат добре организирана влакова мрежа, която прави крайградските райони привлекателни.

Има твърде много офисни задачи, които не могат да се вършат дистанционно. Най-много 30% от банковите служители огат да работят от вкъщи, оценява анализаторът на Bloomberg Intelligence Франсис Чан.

В други индустрии, като продажбите и търговията, само бекофисът може да си позволи работа от вкъщи, но търговците и складовите работници ще трябва да са на място, допълва Чан.

Много хора не искат да се отказват от работното си място, въпреки пътуванията и другите неудобства, пишат анализаторите на HSBC Holdings Plc Джеймс Померой и Дейви Хосе.

В крайна сметка офисите са нещо повече от място за правене на бизнес - като градовете, които ги заобикалят, те са място за срещи за социален и културен обмен. Хората са социални животни и имат нужда от повече контакти, отколкото онези, които предоставя нашето семейство и пряко обкръжение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Лаици, мислещи си, че работата от вкъщи е да си хванал Господ за шлифера...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
front office , back office ... имаш ли си на идея какво означават тези понятия в банковата индустрия ... ?! как е разпределена ежедневната работа в тях ... ?! намаляване на първото как се отразява на второто ... ?! ... пишеш за неща дето са ти малко встрани от мирогледът и не особено ясни ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
"Затворете офисите - спестете пари! И освободете офис робите!"---Да, нека всички да отиват на тръстиката! Или да берат памук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
Petar2015
преди 3 години
Как прецениха че "Най-много 30% от банковите служители огат да работят от вкъщи"? (изпуснатата буква не е от мен) Вече има банки без нито един физически клон. Затворете офисите - спестете пари! И освободете офис робите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
V.At.
преди 3 години
Хм, малко странно за еталон да се взима Хонгконг. Бил съм там, има сгради, в които предполагам може да се събере Люлин, а най-дългото разстояние пеш е около 45 минути, стига да не идваш от Коулон. В сравнение с него дори Токио, с неговите 36 млн. метрополис, е рядко населен. Но мисля, че и тук в България, ще се замислим за ползването на офиса. Социалния живот е по-интересен, ако се срещаме 1 път в седмицата и не е задължително на бюро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още