IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти две трети от плажовете в България са с отлично качество на водата

През миналата година не е имало обекти с лошо качество на водите за къпане у нас

23:04 | 08.06.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През 2019 г. почти две трети от водите за къпане в България са били с отлично качество, показват данни на Европейската агенция за околна среда и Европейската комисия (ЕК), публикувани днес.

С добро качество са 28% от водите за къпане в страната ни, а със задоволително, т.е. отговарят на минималните изисквания за качество на водата - 4%. 

През миналата година не е имало обекти с лошо качество на водите за къпане, т.е. силно замърсени и опасни води, показват още данните. За първи път от осем години насам България няма лоши води за къпане, сочи статистиката. От 2007 г. насам само през 2010 г. качеството на водите за къпане е било отлично, добро или задоволително. 

От 2017 г. насам обаче се влошава качеството на вътрешните води за къпане, т.е. реки и езера. Ако до 2016 г. включително превес имат водите с отлично качество, то за 2017, 2018 и 2019 г. това е така с водите със задоволително качество. 

Повече отлични плажове

Близо 85% от наблюдаваните през 2019 г. обекти за къпане в Европа отговарят на най-високите и най-строгите „отлични“ стандарти за качество на Европейския съюз (ЕС).

Почти всички 22 295 водни обекта за къпане, наблюдавани миналата година в Европа (от които 21 981 — в тогавашните 28 държави членки на ЕС, в т.ч. Обединеното кралство), отговарят на минималните изисквания за качество, според предоставената информация.

Албания и Швейцария също са дали информация за качеството на своите обекти за къпане и техните данни са включени в оценката.

Детайлните резултати сочат съвсем лек спад на броя обекти, които покриват установените в Директивата относно водите за къпане в ЕС изисквания за най-високото (т.е.„отлично“) качество и за минимално (т.е. „задоволително“) качество.

Водите за къпане в Европа с отлично качество са 85%, а тези, които отговарят на минималното задоволително качество — 15%. Установено е, че качеството на крайбрежните места за къпане е по-високо от това на намиращите се във вътрешността на държавите членки.

През миналата година с лошо качество са оценени 1,3% от наблюдаваните в Европа обекти. Този процент е горе-долу постоянен от 2013 г. насам, когато беше 2%, което отразява дългосрочното подобрение на качеството на водите за къпане в Европа.

През последните 40 години, а именно от въвеждането на Директивата относно водите за къпане в ЕС, качеството на водите за къпане в Европа значително се повишава, констатират от ЕК. С въведеното в резултат на директивата ефективно наблюдение и управление, както и благодарение на останалото законодателство на ЕС в областта на околната среда, като Директивата за пречистването на градските отпадъчни води от 1991 г., делът на нетретираните или частично третираните битови и промишлени отпадъци, попадащи във водата, рязко намалява. В резултат на това качеството на водите във все повече обекти не само покрива минималните стандарти, а се е повишило до покриване на най-високите стандарти.

„Фактът, че се къпем в чисти води обикновено се приема за даденост, но всъщност това е едно от европейските колективни постижения, резултат от усилията на много хора в продължение на много години", посочи комисарят по въпросите на околната среда, рибарството и океаните Виргиниюс Синкявичюс. "В тазгодишния доклад отново се потвърждава, че европейските води, в които хората се къпят, са с изключително високо качество, както и че трябва да се направи всичко възможно това да продължи да бъде така“, допълва той.

Изпълнителният директор на екоагенцията на ЕС Ханс Брюнинкс заяви, че е важно водите за къпане да бъдат редовно наблюдавани и оценявани, за да се поддържа високото им качество в Европа. Той препоръчва там, където е необходимо, да се предприемат ефективни мерки за преодоляване на замърсяването на водите. „По-чистите води за къпане са от полза не само за нашето здраве и благополучие, а и за здравето на околната среда“, заяви Брюнингс.

Микробиологични наблюдения

Всички държави членки на ЕС, както и Албания и Швейцария, наблюдават обектите си за къпане в съответствие с разпоредбите на Директивата относно водите за къпане в ЕС. При оценката на качеството на водите за къпане съгласно Директивата относно водите за къпане се използват стойностите на два микробиологични параметъра: чревни ентерококи и Escherichia coli.

В законодателството се уточнява дали качеството на водите за къпане може да се класифицира като „отлично“, „добро“, „ задоволително“ или „лошо“ в зависимост от констатираното количество фекални бактерии.

Когато качеството на водата е оценено като „лошо“ , държавите членки на ЕС са длъжни да предприемат определени мерки, като например да забранят или да препоръчат да се избягва къпането, да осведомят обществеността, както и да предприемат подходящи корективни действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Че то освен местното население, няма почти никакви туристи все още. Изкл. тия дето плуват в лaйнaтa на цяло Аспарухово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Mirilai-lai
преди 3 години
уау, даже ставала за пиене казват.....а кафевия цвят се дължал на цъфтежа на чудотворни кафеви водорасли дето нямат нито едно фекално ДНК
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
red6
преди 3 години
За тая година на почти две трети от плажовете почти няма да има фекални маси. Ще ги пазят почти подпорните почти стени от едни почти туристи, благодарение на нашите почти предприемачи и със почти съдействието на нашата почти администрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още