IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Червена вълна заля европейските борси в понеделник

В рамките на Stoxx 600 най-добре се представи банковият сектор за сметка на технологичния

19:08 | 08.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Европейските пазари завършиха борсовата сесия в понеделник на отрицателна територия, макар и без значителни понижения на фона на продължаващото възстановяване на икономическата активност и протестите срещу расизма в САЩ и други страни по света, съобщава CNBC.

Паневропейският измерител Stoxx 600 се раздели с 0,26 пункта, като технологичният сектор бе най-зле представилият се в началото на новата седмица, отписвайки 1,6%. От друга страна банковият сектор компенсира понижението със съответно ръст от също 1,6%.

Британският показател FTSE отчете понижение от 0,1%, а германският DAX – от 0,07%. От своя страна френският индекс CAC отписа 0,24%.

Отрицателните настроения в Европа са в контраст с тенденцията за ръстове в Азия и САЩ.

Фокусът на пазарните участници остава върху протестите срещу расизма в САЩ и други страни по света. Мащабни демонстрации се проведоха в неделя, отбелязвайки 13-и пореден ден на недоволство след убийството на афроамериканеца Джордж Флойд.

Също така по-рано през деня стана ясно, че 14-дневна карантина ще се прилага за пристигащите във Великобритания, въпреки че повечето страни в Европа постепенно все повече облекчават режимите си за пристигане от чужбина. Мярката предизвика недоволството и на представители на туристическия и авиационния бранш, като някои авиолинии дори планират да оспорят решението в съда.

По-рано днес стана ясно още, че германското индустриално производство е спаднало със 17,9% през април спрямо предходния месец. През варт понижението бе от 8,9%, а на годишна база е в размер на 25,3%.

В неделя Bloomberg News съобщи, че британският фармацевтичен производител AstraZeneca се е свързала с американския си конкурент Gilead Sciences с предложение за евентуално сливане. Ако то бъде осъществено, ще е най-голямото по рода си във фармацевтичния сектор. В понеделник акциите на AstraZeneca поевтиняха с 2,7%.

При другите индивидуални акции тези на германския производител на фармацевтично и лабораторно оборудване Sartorius поевтиняха с близо 9%, а тези на британската компания Rolls-Royce нараснаха с почти 12%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още