IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да инвестираме в часовници?

Ексклузивни марки, оригинално състояние, търсен дизайн: това прави тиктакащите бижута ценни

09:30 | 13.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Стоманата може да бъде много скъпа. Това е особено вярно, ако я носите на китката си. Всеки, който вярва, че златото и диамантите са критерият за фините часовници, не е в час. Както за новите, така и за старите часовници простите модели са по-търсени - ако марката е правилната. „В миналото компании като Patek Philippe или Vacheron Constantin продаваха предимно златни часовници", обяснява Щефан Музер.

„Стоманените часовници се смятаха за ежедневни предмети. Ето защо има толкова малко стари стоманени модели на тези баровски марки, поради което те са толкова популярни“. Музер е собственик на Dr. Crott в Манхайм, специализиран в луксозните часовници търговец. Други марки като Rolex или Zenith вече произвеждат повече часовници за ежедневието които и до днес са много търсени. Според експерта висококачествените спортни часовници от 50-те до 70-те години са особено популярни.

"Нормалните спортни часовници от стомана са много търсени, за предпочитане със син циферблат", потвърждава Даниел Фелд, говорител на базираната в Карлсруе Chrono24, която твърди, че е най-голямата търговска платформа в света за часовници с около 475 000 предложения в асортимента си и девет милиона посетители на месец. Разбира се, това важи само ако името на марката е правилното - преди всичко Rolex, но също и Audemars Piguet.

Фелд казва, че понякога новите часовници, за които има дълги срокове за доставка, се продават с доплащане до 100 процента от нормалната цена. Марките, които са много добре известни, но не произвеждат в голям обем, са особено стабилни по стойност.

Chrono24 проучва как се промени пазарът в резултат на причинената от коронавируса криза. След спада през март цените почти се възстановиха през април. Някои купувачи очевидно са се опитвали да договарят отстъпки, но със сравнително малък успех. Също така интересно: Засилили са се запитвания от инвеститори, които се интересуват от часовници като алтернатива на други финансови инвестиции.

Въпреки това, средносрочните данни показват също, че най-късно от началото на 2019 г. повече доставчици са склонни да свалят цените си, отколкото да ги увеличават, като кризата засилва тази тенденция.

На какво се основава стойността?

Музер обяснява какво е решаващо за стойността на даден часовник. Марката е много важна, а често и нейната история. „Цените на Rolex минават някои рекорди“, дава пример той „Освен това има едно универсално правилно, което се отнася и за класическите автомобили: колкото по-оригинални, толкова по-добре“, добавя той. Дори новите резервни части от производителя могат да намалят пазарната стойност.

Състоянието, разбира се, е важно. Ремонтите могат да бъдат скъпи и да отнемат месеци, ако производителят на часовници тепърва трябва да намери оригинални части на пазара.

„Женските часовници почти не играят роля на пазара за колекционерите", казва той, като посочва, че в тях често са вградени второкласни елементи. 

Кварцовите часовници или дори механични устройсва, които могат да се купят от рафта, не са много търсени, а специалните електрически функции като тези на соларните часовници, радиоуправляеми часовници или автоматично навиващи се часовници със системи за съхранение на електричество едва ли ги правят колекционерски. „Часовникът има своята цена, когато става въпрос за занаятчийско произведение“, подчертава Мозер - оттук и предимството на механиката. Сега е по-готино да навиете часовника си на ръката, отколкото да го оставите на автоматичен режим.

Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
mrynmryn
преди 3 години
Навремето и едни събираха китайски порцелан, че цената му се била вдигала, докато не се оказа, че следващото поколение, няма никакъв интерес към него и тия хора имаха едни много скъпи чаши и чинии. За мен инвестиции в часовници/картини/коли/бижута, са доста рисковани. Заложната къща, не я интересува че имаш златен накит, правен от слепи монахини, те гледат колко тежи и колко е цената на златото днес, останалото не се взима предвид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още