IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Manpower: Пазарът на труда замръзва до септември

Очаква се значително намаление на персонала във всички сектори и региони за юли-септември, прогнозата пада до -7% - най-ниското ниво от 2011 г. насам

11:05 | 09.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Българските работодатели предвиждат слаб пазар на труда в периода юли-септември. Това показва публикуваното днес Обзорно изследване на ManpowerGroup за заетостта.

Проучването, което беше проведено по време на извънредните обстоятелства на епидемията от COVID-19, разкрива, че 9% от работодателите в страната планират да увеличат броя на служителите, 15% предвиждат да го намалят и 67% не очакват промяна в нивата на заетост.

След корекция на данните според сезонните колебания отчетената нетна прогноза е -7% и е най-слабата от началото на изследването преди повече от девет години. Въпреки това 22% от работодателите прогнозират през следващите три месеца да се върнат към нивата на наемане на нови служители отпреди епидемията, като тези от сектор „Друго производство” са най-оптимистични (27%). 

Отчетените намерения за наемане във всички пет региона са най-слабите от началото на изследването през 2011 г.

Най-скромен пазар на труда се очаква в Бургас, където работодателите отчитат нетна прогноза за заетостта от -20%. Предвижда се умерено темпо на наемане в Русе и Варна с прогнози от -8%, докато прогнозите за Пловдив и София са съответно -4% и -2%. В сравнение с предишното тримесечие намеренията за наемане отслабват във всички пет региона, като работодателите в Бургас отчитат рязък спад от 28 процентни пункта, докато във Варна и Пловдив е регистрирано значително намаление от съответно 19 и 13 процентни пункта. Спрямо същия период на миналата година значителен спад от съответно 26 и 20 процентни пункта е отчетен в регионите на Бургас и Варна. Перспективите за наемане в София също намаляват с 11 процентни пункта и с 10 процентни пункта в Пловдив и Русе.

Очаква се нивата на заетост да намалеят във всички седем индустриални сектора, включени в проучването, като отчетените перспективи за наемане отново са най-слабите от началото на изследването. Работодателите в сектор „Финансови и бизнес услуги” и „Промишленост” предвиждат леко увеличение на броя на служителите през следващото тримесечие, като отчитат нетна прогноза за заетостта от +3%. В същото време работодателите от останалите пет сектора очакват да намалят заетостта и най-вече в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство” и „Други услуги”, където прогнозите са съответно -16% и -13%. В сравнение с предишното тримесечие перспективите за наемане отслабват във всички седем индустриални сектора. Значителен спад от 18 процентни пункта е отчетен в сектор „Строителство” и „Други услуги”, докато прогнозите за секторите „Друго производство” и „Хотелиерство и ресторантьорство” намаляват със съответно 14 и 12 процентни пункта.

В допълнение работодателите от всички четири според размера си организации очакват да намалят заетостта от юли до септември. Най-слабо темпо на наемане се предвижда от работодателите от средно големите компании, които отчитат нетна прогноза за заетостта от -15%. Прогнозата за малките и големите предприятия е -6%, докато микропредприятията споделят прогноза от -5%. В сравнение с предишното тримесечие работодателите от големите предприятия отчитат остър спад от 25 процентни пункта, а прогнозата на работодателите от средно големите компании намалява с 21 процентни пункта. Прогнозите на работодателите от малките и микропредприятията намаляват със съответно 11 и 3 процентни пункта.

По отношение на другите държави по света изследването на ManpowerGroup за третото тримесечие на 2020 г. разкрива, че работодателите в 35 от всички 43 анкетирани страни предвиждат да намалят заетостта до края на септември 2020 г., като се очаква увеличение на броя на служителите в седем държави (Япония, Индия, Китай, Тайван, САЩ, Хърватия и Германия) и застинал пазар на труда в Хонконг.

Работодателите в три от четирите най-големи европейски икономики прогнозират спад на заетостта през следващото тримесечие. Най-мрачни перспективи за наемане са отчетени във Великобритания, като работодателите очакват най-слабия пазар на труда от началото на изследването там през 1992 г. Във Франция работодателите също очакват най-слабото темпо на наемане от началото на изследването през 2003 г. и в частност в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство”, а прогнозата за Италия е най-слабата през последните шест години отчасти заради скромните намерения за наемане на служители в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство” и „Финансови и бизнес услуги”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още