IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управителят на НЗОК: Няма злоупотреби с пари заради COVID-19

Със 114% се е увеличила дейността на болниците през май, реорганизират дейността си, каза проф. Петко Салчев

12:35 | 09.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев. Снимка: БГНЕС

Не е възможно заради кризата с коронавируса да има източване на суми от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Категорично не е имало злоупотреби със средствата на Касата през месеците на извънредното положение. Това каза пред БНТ управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

"Разплатихме се със всички болници. В момента не е нужно да се мисли за актуализация на бюджета на Здравната каса", заяви управителят на здравния фонд. Той посочи, че до края на май от Касата са платили над 1,3 млн. лв. за хоспитализиране на пациентите във връзка със заболяването.

Проф. Салчев обясни казуса със забавените плащания в „Пирогов“ като част от организационните проблеми в системата. „Когато последните дни на месеца се паднат в събота или неделя се прехвърля плащането в следващия месец, но смятам, че това е преодолимо. Забавянето се случи не само в „Пирогов“, но и в останалите болници. Просто така е устроена администрацията в страната“, коментиа той. 

Пациентите се връщат в болниците, страхът от коронавируса е преодолян и лекарите работят без страх, за да могат да обслужват пациентите си, каза още управителят на НЗОК. По негово мнение болниците ще трябва да реорганизират дейността си, за да приемат всички, които са отложили приема си. "Отлагането от един месец не е съществен проблем. В България достъпът до медицинска помощ е доста по-бърз в сравнение със западните държави и това отлагане ще бъде компенсирано“, посочи проф. Салчев.

„През април, когато беше най-сложният период, приемът на пациенти в болниците е спаднал с около 25-30%, но за този месец наблюдаваме вече увеличение на обемите в болниците. През май спрямо април месец има 114% изпълнение на дейностите в болничната помощ, което означава, че пациентите се връщат в болниците“, каза той.

Около 65% от приходите на болниците отиват за заплати, допълни проф. Салчев.

Според него ако искаме да вкараме електронната рецепта, електронното направление и електронното досие, трябва да започнат всекидневно отчитанее, за да може да се работи в реален режим.

Управителят на Здравната каса смята, че не трябва да се увеличава здравната вноска, защото това натоварва хората. Самата здравна система трябва, на базата на здравната вноска, която е определена в момента, да рационализира средствата, така че първо да бъдат доволни пациентите и договорните партньори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още