IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР потвърди по-евтиния ток от 1 юли, както и промените при топлинната енергия

Регулаторът отново изтъква, че не повишава и понижава цените на топлинната енергия, а ги определя на прогнозен принцип

16:50 | 09.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Председателят на КЕВР Иван Иванов.&nbsp;<em>Снимка: КЕВР</em></p>

Председателят на КЕВР Иван Иванов. Снимка: КЕВР

Цената на електроенергията на регулирания пазар да намалее средно с 0,55% за новия регулаторен период от 1 юли, потвърди своето по-ранно предложение Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)  след обществено обсъждане.

За битовите клиенти на ЧЕЗ е предвидено крайната цена на електроенергията да намалее с 0,45%, а за Енерго Про – с 1,69%. За клиентите на ЕВН се предлага минимално увеличение с 0,15%. В тези цени са включени цената на електроенергията, цените за мрежовите услуги и добавката "Задължение към обществото".

В обсъждането са участвали омбудсманът Диана Ковачева и Мая Манолова, председател на гражданско движение „Изправи се.бг“.

КЕВР е провела обсъждане и относно утвърждаването на цените на топлинната енергия за новия регулаторен период от 1 юли. 

Енергийният регулатор отново изтъква, че след извършен регулаторен преглед на дружествата е изчислена годишна индивидуална прогнозна цена на топлинната енергия за регулаторния период. За „Топлофикация София“ ЕАД предлаганата годишна прогнозна цена на топлинната енергия за битовите потребители е в размер на 81,57лв./MWh, за „ЕВН Топлофикация“ ЕАД – 83,20 лв./MWh, за „Топлофикация Плевен“ ЕАД – 71,87 лв./MWh,за „Топлофикация Бургас” ЕАД – 69,72 лв./MWh, „Веолия Енерджи Варна” ЕАД - 85,06 лв./MWh, „Топлофикация – Враца“ ЕАД - 76,70 лв./MWh, „Топлофикация ВТ“ АД - 86,54 лв./MWh, „Топлофикация-Разград“ ЕАД - 85,13 лв./MWh.

В съответствие с промените Закона за енергетиката, за целите на ценообразуването, КЕВР вече определя прогнозна цена на топлинната енергия за целия годишен ценови период за всяко едно топлофикационно дружество с основен енергиен носител природен газ, посочва се в проекта за решение, припомнят от регулатора.

На общественото обсъждане от страна на омбудсмана е направено възражение, че с определените прогнозни цени за едногодишния период не се отчита значителното намаление в цената на природния газ през последните месеци. По този начин потребителите ще заплащат по прогнозна, а не по действителна цена и това ще ги ощети, смята тя. От „Изправи се.бг“ е отправено искане Комисията да преустанови цялата процедура по определяне на цени от 1 юли, тъй като няма яснота относно предстоящото намаление на топлинната енергия за периода 1 юли 2019 – 31 март 2020 г.

В тази връзка КЕВР посочва, че не увеличава и намалява цените, а ги определя на прогнозен принцип. Тъй като цените са за бъдещ период, енергийният регулатор е длъжен да  прогнозира ценообразуващите елементи, които участват при определяне на крайната цена. Прогнозите са извършени след проучване на цените и тенденциите на  международните газови пазари и ценовите нива въз основа на сключените фючърсни сделки за година напред.

От страна на работната група към КЕВР е пояснено също, че  съществува изготвен механизъм, с който потребителите да бъдат компенсирани  при настъпила промяна в цените на природния газ.

Окончателните решения за утвърждаване на цени на топлинната енергия и на цени в сектор "Електроенергетика" за новия регулаторен период 1.07.2019-30.06.2020 г. КЕВР ще вземе и обяви на 1 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още