IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища във Великобритания се доближиха до нивата преди блокадата

Скокът обаче вероятно ще е краткотраен заради последиците за икономиката от коронавируса, предупреждават анализатори

12:19 | 10.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jennifer Gauthier/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jennifer Gauthier/Bloomberg

Освобождаването на търсенето на имоти в Англия, което беше подтиснато от блокадата, е тласнало броя на договорените продажби в началото на юни над нивата преди коронавируса, съобщава Financial Times.

Купувачите са се върнали на пазара, който на практика беше затворен от 27 март до 12 май, сочат данни на имотния портал Zoopla, консултантската компания Savills и компанията за имотни данни TwentyCi.

Скокът на продажбите е бил по-бързо, отколкото очакваха повечето анализатори. Но увеличаването на трансакциите, което в някои сегменти на пазара се е удвоило през последната седмица, вероятно ще бъде временно, защото голяма част от търсенето е дошло от купувачи, които са били принудени да сложат на пауза започнати сделки.

TwentyCi е регистрирала 22 893 договорени продажби през първата седмица на юни, което е с 6% над същия период на 2019 г. и с 54 на сто повече спрямо последната седмица на май.

Според Zoopla договорените продажби през първата седмица на юни са с 12,6% повече спрямо седмицата преди блокадата във Великобритания.

„Това е първият истински сигнал, че онлайн огледите и новите кандидат-купувачи водят до активност на пазара, макар да е ясно, че до известна степен това отразява натрупаното търсене, което беше задържано по време на блокадата“, коментира Лусиен Кук, директор на жилищните изследвания в Savills.

„Ръстът на търсенето ще бъде краткотраен, тъй като икономическото въздействие на COVID-19 ще започне да се отразява на пазарните нагласи и нивата на пазарната активност през второто полугодие на 2020 г.“, отбелязва Ричард Донъл, директор на изследванията в Zoopla.

Той обаче добавя, че увеличаването на продажбите се дължи отчасти и на нови купувачи, които искат да продадат имота си, за да си купят по-евтино жилище или да се изнесат от Лондон.

Възстановяването на продажбите в английските области далеч изпреварва това в Лондон, което е най-голямото доказателство, че купувачите искат да напуснат столицата, отбелязва Zoopla

По-заможните купувачи стимулират ръста на дейността. 3028 продажби са били договорени за жилища на цена от 500 хил. паунда нагоре през първата седмица на юни, което е със 17% повече спрямо договорения брой през същата седмица година по-рано. Продажбите на жилищни имоти на цена под 200 хил. паунда, които са много по-голям сегмент от пазара, са намалели спрямо 2019 г., показват данните на TwentyCi.

„Несъмнено на пазара има известна поляризация. Може да се разчита на купувачи с по-силни финансови възможности, както и на по-заможни домакинства, които не разчитат толкова на кредитирането“, отбелязва компанията.

Ситуацията на пазара наподобява тази след предишни икономически кризи, включително финансовата криза през 2008 г., когато заможните купувачи се завърнаха първи и се възползваха от отстъпките.

Средната отстъпка от офертната цена при договарянето на продажната цена в момента е около 5%, сочат данните от трансакции на Savills. Преди блокадата средната отстъпка от цената е била 2%. Брокери на недвижими имоти съобщават, че жилища се продават с отстъпка между 5% и 10% или не се продават въобще.

„В момента има голяма пропаст между купувачи, които смятат, че светът вече не е същият, и продавачи, които мислят, че просто ще си продължат като преди“, отбелязва Камила Дел, основател на компанията Black Brick, фокусирана върху покупките в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още