IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тежката суша ще превърне Северна Африка в най-големия вносител на зърно в света

Реколтата в региона се влошава, а потреблението на трайни храни, приготвени от пшеница, расте

19:00 | 10.06.20 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Очаква се една от най-тежките суши за четири десетилетия да превърне Северна Африка в най-големия вносител на зърно в света, пише Bloomberg.

Оскъдният дъжд в средата на април влошава перспективите пред реколтата в Мароко. Реколтите в съседните страни също се влошават.

Проблемите със снабдяването с пшеница от местни източници може да доведе до ръст на вноса в региона от 7,4% до рекордните 29,7 милиона тона през годината, която започва от юли, прогнозира американският департамент по земеделие.

„Зърнопроизводителите в нашата област са изправени пред много трудности,“ казва Фати Хамди, който отглежда зърно във ферма в северозападен Тунис. Той очаква местната реколта да бъде с 30% по-ниска спрямо предходната година.

Египет, най-големият купувач на пшеница в света, проведе първия си търг за сезон 2020 – 2021 г. миналата седмица. Търсенето там е по-стабилно от останалата част от региона, която има по-малко напояване и по-волатилни реколти.

Мароко може да закупи рекордните 5,8 милиона тона чуждестранна пшеница и вече предприема стъпки за освобождаване на вноса от данъци до края на 2020 г. Това съвпадна с усилията на частните вносители да удвоят запасите от пшеница до шестмесечните нужди на страната от октомври.

Сушата е толкова лоша, че посевите са в критично състояние, според Средиземноморската информационна мрежа за селскостопанския пазар.

Закупуването на зърно в Тунис може да нарасне с една трета до 2,5 милиона тона след свиването на реколтата, според Тауфик Саиди, генерален директор на националния офис за зърнени култури.

САЩ очакват завишени покупки и от Алжир, както и от Либия.

Икономическото въздействие на пандемията от коронавируса е основен фактор, който помрачава търсенето. Алжир обеща да намали вноса на храни, тъй като падащите цени на петрола свиват приходите от износ. Блокираният туризъм също ограничава консумацията.

Покачва се обаче потреблението на дълготрайни изделия от пшеница, като брашно, кус кус и други макаронени изделия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto
преди 3 години
Нали обичаш линкчетата Зелка, просвещавай се! https://money.bg/economics/po-golyama-rekolta-ot-pshenitsa-v-sveta-i-po-malka-ot-tsarevitsa-prez-2020-a.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto
преди 3 години
Е, в България тая пролет е ужасно засушена, сигурно ще е от СО2 на нашите ТЕЦове и температурите са тотално високи! Веднага да бучим марокански вятърни ферми и екоталибаните да почват да правят вятър на полза роду! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
минуса директ - *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
мдааа .... мароканците строят завод за обезсоляване на вода в град agadir . 275.000 м3 на ден с опция за удвояване на обема , около половината ще отива за захранване на градът другото за напояване . ще струва околo 418млн. евро . и понеже е леко скъпотия токът , ще го захранват с вятърна ферма ... :))) ... лека-полека и нас ни чака това . може да не е тази петилетка , но някоя от следващите предстои ... няма засушаване и глобално затопляне ... :))) ... па това с въглеродните емисии е пълен майтап , екоталибански измишльотини ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още