IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономистите се оглеждат за алтернативни индикатори за излизане от кризата

Тези данни обаче не дават ясна представа накъде се насочва икономиката или колко скоро може да има възстановяване

15:15 | 12.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Наскоро поръчах онлайн термометър и дезинфектант за ръце, като за моя голяма изненада и двата продукта бяха налични, пише Мегън Грийн за Financial Times.

Това не е индикаторът, който обикновено сигнализира за икономически поврат. Но резкият срив на активността през март и април, причинен от пандемията Covid-19, превръща традиционните месечни индикатори в остаряла информация.

Това принуждава икономистите да тършуват из множество високочестотни, алтернативни източници на данни, за да разберат къде сме и накъде отиваме. Добрата новина е, че тези данни наистина сочат, че кризата най-накрая е достигнала дъното си в САЩ. Проблемът е, че тези данни не дават ясна представа накъде се насочва икономиката или колко скоро можем да видим възстановяване.

Не само търсенето на дезинфектанти дава някаква надежда. Спадът в производството на стомана в САЩ (най-остър през седмицата на 20 май) бе овладян. Железопътният трафик се подобрява от средата на април, въпреки че се понижи през последната седмица на май, най-вероятно поради националния празник на 25-ти (ден за почит към загиналите във войни - бел. прев.) Четириседмичната плъзгаща се средна стойност за търсенето на бензин претърпя силен отскок след априлските дъна. Данните за мобилността в САЩ на Apple също са окуражаващи, показвайки повече шофьори, които предприемат пътувания след срива в средата на април. На ниво от 1,9 милиона за седмица, молбите за помощи при безработица в САЩ остават изключително високи в исторически план, но най-накрая започват да намаляват. Ако изключим втора вълна на вируса, тези данни предполагат, че най-лошото може да е преминало.

Това не означава, че възстановяването вече е в ход. Засега не наблюдаваме съществена промяна в показателите за лично потребление, които отговарят за 70 на сто от икономическата активност в САЩ. Платформата за резервации на ресторанти OpenTable показва, че резервациите в отворените щати леко са се увеличили. Данните на Службата за транспортна сигурност също сочат постепенно увеличаване на броя на американците, които летят. Но индексът на продажбите на Johnson Redbook показва, че продажбите на дребно все още спадат. Седмичният икономически индикатор на клона на Федералния резерв в Ню Йорк спадна неотдавна, потиснат от слабото потребителско доверие и продажбите на дребно.

Така че, макар и полезни за идентифициране на повратни точки, множеството високочестотни индикатори имат много малка прогнозна сила. Проучването на Bloomberg сред професионалните икономически прогностици показва най-широкият диапазон за брутният вътрешен продукт който съм виждала - от свиване с 5% през третото тримесечие на 2020 г. до скок от 65% на годишна база.

Други алтернативни данни сочат, че оттласването от дъното ще бъде по-близо до долния край на прогнозите - дълго и тежко бъхтене. Според данните за харченето чрез кредитни и дебитни карти, съставени от Opportunity Insights към Харвардския университет, моделите на разходите в Джорджия и Флорида - два от първите щати, които отвориха - изглеждат много подобни на тези в Ню Йорк и Масачузетс, които едва наскоро започнаха да се отварят.

Това означава, че разрешението да се излиза навън и харчи е по-малко важно от чувството на увереност да се прави това. И точно тук високочестотните данни ни подвеждат. Ключът към прогнозирането на американската икономика във време на безпрецедентна криза се крие в предвиждането кога хората ще се почувстват достатъчно уверени, за да почнат отново да харчат нормално.

Седмичният индекс на потребителското доверие на Bloomberg остава близо до цикличното си дъно, почти там, където беше в началото на годината. Но всичко, което това ни казва, е какво мислят хората за икономическата ситуация. Индексът не може да обхване индивидуалните опасения относно заразяването с Covid-19 или да опише нюансите на щетите, които хората неизбежно изпитват, излизайки от тази криза. За целта ни е необходима ваксина или поне терапевтични лекарства, които ще облекчат страховете, че едно нощно излизане може да завърши в болницата. Има много ваксини и лекарства в процес на разработка, като редовно се публикува информация за развитието им - може би най-важният алтернативен източник на данни от всички в момента.

Алтернативните икономически данни сочат, че най-малкото сме се стабилизирали и вече не сме в плаващи пясъци. Отвъд това, предвид нещата, с които трябва да работим, не можете да имате голяма вяра в прогнозата на който и да е икономист. Въпреки че, най-накрая, можете да си купите дезинфектант за ръце.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още