IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството създава Национален координационен център в МОСВ

Това ще даде възможност за превантивно обозначаване на евентуални проблеми и навременно вземане на аргументирани решения, твърдят от МС

15:34 | 10.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

С промени в Устройствения правилник на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) се създава Национален координационен център. Това стана ясно след правителственото заседание днес.

Чрез новия център ще се набира и наблюдава необходимата информация за осигуряване опазването на компонентите на околната среда, както и факторите, които замърсяват или увреждат околната среда. 

Според управляващите с промяната ще се повиши координацията със специализираните административни звена, както и другите органи на власт, осъществяващи контролни правомощия съгласно екологичното законодателство.

„Чрез „Националния координационен център“ ще се даде възможност за превантивно обозначаване на евентуални проблеми и навременно вземане на аргументирани решения. Звеното ще работи в тясно сътрудничество с регионалните органи на власт, които осъществяват държавната политика в сферата на околната среда, в това число Регионални инспекции по околна среда и води, Басейнови дирекции и други“, се казва в съобщението от кабинета.

Вероятно това е опит на властта да потуши напрежението след множеството скандали в МОСВ, породени от водната криза в Перник и нерегламентираното горене на отпадъци.

Припомняме, че от вчера МОСВ започна масирани проверки в няколко ТЕЦ-а, циментови заводи и депа за отпадъци. Целта е да се провери дали в тях се горят боклуци. Проверяващите са набелязали заводи за акумулатори, за които има информация, че съхраняват отпадъци, внесени от чужбина с цел изгаряне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още