IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резервите на Deutsche Bank ще достигнат 11-годишен връх

Банката остава сравнително по-оптимистична по отношение на перспективите за лоши кредити в сравнение с конкурентите си

21:00 | 10.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Deutsche Bank AG ще задели най-голямо количество резерви за последните над десет години, за да покрие разходите за лоши кредити, тъй като най-големият кредитор в Германия се опитва да се справи с проблемите от икономическия срив след пандемията от коронавирус.

Очаква се разходите за покриване на такива загуби да достигнат пика си през това тримесечие от около 800 милиона евро, заяви главният финансов директор Джеймс фон Молтке на виртуална конференция, на която той говори заедно с главния директор по риска Стюарт Люис, предава Bloomberg. Това би било най-голямото ниво на загуби след финансовата криза и надвишава прогнозата на банката от 630 милиона евро. г г

Deutsche Bank показва сравнително по-голям оптимизъм по отношение на перспективите за лоши кредити в сравнение с конкурентите си. Главният изпълнителен директор Кристиан Шейвинг твърди, че стандартите му за кредитиране са високи и банката е по-малко изложена на някои от най-тежко засегнатите кредитополучатели. Освен това банката е подкрепена от една  от най-обширните държавни програми за гарантиране на заемите в света, създадени за борба с пандемията.

Кредиторът запази непроменени целогодишните си насоки за резерви от 35 до 45 базисни пункта от общите кредити и повтори, че очаква те да започнат да намаляват през следващото тримесечие.

Фон Молтке издаде насоките си,  след като Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви, че икономиката на еврозоната може да се свие с 8,7% през тази година, като най-лошия спад се очаква през текущото тримесечие. Ръководителят на банковия надзор на ЕЦБ Андреа Енриа заяви, че банките трябва да използват тази оценка като „котва“ за увеличаване на резервите си през второто тримесечие.

Шейвинг многократно е казвал, че капиталовите буфери на банката и ликвидността й я позиционират добре за кризата. Той също така направи положителни прогнози за приходите от търговия с ценни книжа през второто тримесечие. Въпреки това анализаторите очакват банката да отчете шестата си поредна губеща година през 2020 г.

Фон Молтке в сряда повтори положителните прогнози на изпълнителния директор и посочи, че те се отнасят и за други звена, включително и за отдела за корпоративни клиенти. Той посочи силното кредитиране като част от заемната програма на германското правителство като една от причините за оптимизма. Deutsche Bank е важен канал за тези заеми.

Главният финансов директор обаче заяви, че капиталовата адекватност може да се понижи за кратко под минималния праг от 12,5%, който банката е определила. Показателят  отчете ниво от 12,8% в края на първото тримесечие. Фон Молтке заяви, че измерителят може да намалее с 20 или 30 базисни пункта през това тримесечие, което вероятно би било дъното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още