IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обвинява Китай и Русия за дезинформация около Covid-19

Според нов доклад става дума за "безпрецедентна инфодемия"

21:30 | 10.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Нов доклад на Европейската комисия (ЕК) обвинява Китай и Русия в разпространението на фалшива и подвеждаща информация онлайн за Covid-19. Текстът търси начини за справяне с „безпрецедентното“ разпространение на фалшиви новини по време на пандемията, пише Bloomberg.

Двете страни са сред „чуждестранните играчи“, които се стремят да „подкопаят демократичния дебат“ и да подобрят собствения си имидж чрез „операции за целенасочено влияние и дезинформация около Covid-19 в Европейския съюз (ЕС)“, се казва в доклада, публикуван днес.

„Ще бъде твърде опасно да не се действа“, обяви заместник-председателят на ЕК Вера Йоурова по време на брифинг преди публикуването на доклада. Пандемията „ни показа, че фалшивата информация може да нанесе сериозни щети, дори може да убие граждани и да подкопае отговора на публичните власти, а с това и да отслаби предприетите мерки“.

През последните месеци комисията започна да оказва натиск върху платформи като Twitter и Facebook да помогнат за справяне с подвеждащото съдържание за вируса, ваксините и за предполагаеми лечения. Това е част от по-голямата цел за битка с речта на омразата и дезинформацията в онлайн пространството, която може да доведе до приемането на нова регулация в ЕС, която да направи така, че технологичните гиганти да носят по-голяма отговорност.

В доклада се посочва още, че има „безпрецедентна инфодемия“, която се храни с „най-основните притеснения на хората“, тъй като повечето от тях са принудени да останат социално дистанцирани се насочват към по-активно ползване на социалните мрежи с цел достъп до информация. „Като се има предвид новостта на вируса, пропуските в знанията се оказаха идеално място за увеличаване на неверните и подвеждащите твърдения“, посочват от ЕС.

Кампания за пропаганда

Откритията на ЕС за Китай и Русия са базирани на отделно проучване на чуждестранното и дипломатическото крило на комисията, което твърди, че има доказателства за „координиран натиск“ от официални китайски източници за отклоняване на вината за пандемията и промотиране на отговора на страната срещу вируса.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел, който оглавява звеното, е работил с Йоурова през последните седмици по най-новите планове.  

Държавно спонсорираната чуждестранна пропаганда разчита на страховете и притесненията на хората, твърди Йоурова.

Докладът подчертава част от недостатъците на ЕС предвид кризата. Той описва, че блокът се нуждае от „по-координиран и по-бърз отговор“ и „по-добро разбиране и предвиждане на предстоящите предизвикателства“.

„Така например дезинформацията около евентуалната ваксина срещу Covid-19 продължава да процъфтява и вероятно ще затрудни въвеждането на ваксините, когато са налични“, посочва ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Разбира се - за епидемията в Европа, за десетките хиляди жертви, за спрените икономики, са виновни злите руснаци !!!Не е виновна добричката урсула, която отказа да затвори външните граници на ЕС, щото китайските туристи били много важни за европейската икономика !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още