IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street вече не се интересува от това дали Доналд Тръмп печели

Според някои анализатори движенията на пазара на акции подсказват, че прогнозите на инвеститорите за предстоящите президентски избори не са в полза на Тръмп

22:50 | 10.06.20 г.
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

През последните няколко месеца акциите претърпяха невероятно пътуване в посока нагоре въпреки поредицата от лоши новини за световната икономика. Оптимизмът на Wall Street се върна, когато анкетите показаха, че кандидатът на демократите за президентските избори в САЩ Джо Байдън се радва на растяща преднина пред президента Доналд Тръмп.

Ако погледнем историята на Wall Street, пазарът харесва, когато републиканец е на власт. И Тръмп е приел няколко полезни за инвеститорите политики, като например намаляването на данъците и отмяната на някои федерални разпоредби относно здравеопазването и банковия сектор.

И пазарът се движеше практически в крак с развитието на ситуацията около президентските избори, поне доскоро, пише CNN.

"Тази връзка се разпадна в началото на юни, когато шансовете на Тръмп (според залозите) се понижиха, а S&P 500 отчете ръст", посочва пазарният стратег от RBC Лори Калвасина. 

Въпреки че Байдън е водещ в много проучвания, Nasdaq удари рекордно високо ниво от над 10 000 пункта във вторник, а безмилостното рали на S&P 500 от март изтласка индекса на положителна територия за годината в понеделник - за първи път от февруари насам.

Скорошното възстановяване на пазара трябва може да представлява добър знак за шансовете на Тръмп за преизбиране. Но Калвасина смята, че "борсата се отдели от Тръмп".

Фондовият пазар не е икономиката. Инвеститорите са бичи дори когато милиони американци са загубили работата си в резултат на блокирането, свързано с COVID-19.

Този факт може да навреди на Тръмп, като към него може да се добави и нарастващото ниво на расови и социални размирици в страната - нещо, което инвеститорите до голяма степен игнорират, докато избирателите не.

Независимо от това, забележим е фактът, че Тръмп изостава от Байдън дори и по отношение на акциите.

Фондовата борса се справи доста добре, когато демократите Бил Клинтън и Барак Обама бяха в Белия дом. Така че схващането, че Wall Street не може да процъфтява с демократичен президент, е погрешно.

И все пак това, което Wall Street обикновено харесва най-много е, когато има равномерно разделяне на властта между двете партии във Вашингтон.

Така е и сега, тъй като демократите контролират Камарата на представителите, докато републиканците имат мнозинство в Сената.

Но някои експерти започват да се обзалагат, че демократите могат да спечелят чиста победа през ноември.

Според Калвасина съществуват няколко фактора, заради които акциите поскъпват на фона на загубата на подкрепа за Тръмп.

По нейните думи „може би фондовата борса вече не смята Тръмп за необходим за поддържане на ръста“.

Това може би е вярно, тъй като никой не очаква по-умереният Байдън да предлага политика, която потенциално да бъде разрушителна за големия бизнес.

Това може да показва, че пазарът сигнализира, че очаква демократична победа на изборите.

Изненадващото месечно увеличаване на работните места и понижаването на нивото на безработица, отчетено миналия петък, може да бъде показател, че рецесията, в която САЩ се потопиха през февруари, може би вече е към своя край.

 „Може би (Wall Street) смята, че подобряването на икономическите данни ще даде тласък на Тръмп отново“, допуска Калвасина, добавяйки: „Пазарът може да очаква промяна в шансовете на Тръмп“.

Въпреки че последните двама титуляри, които не успяват да се преборят за преизбиране - Джими Картър и Джордж Х. У. Буш – се препънаха именно заради икономиката, Тръмп може да се възползва от икономическото възстановяване през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още