IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Централната банка на Австралия може да въведе отрицателни лихви

Институцията разполага с много други възможности преди да потегли по този път, според Су-Лин Онг от RBC Capital Markets

11:01 | 11.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;David Gray/Bloomberg</p>

Снимка: David Gray/Bloomberg

Възможността Централната банка на Австралия да се обърне към отрицателни лихвени проценти не може да бъде изключена напълно, но тя има други опции в инструментариума си преди да тръгне по този път, коментира Су-Лин Онг, главен икономист в RBC Capital Markets.

Изявявайки се като участник в уебинара на Bloomberg "Inside Track" в четвъртък, Онг каза, че Централната банка на Австралия може първо да се насочи към засилване на своите насоки, увеличаване обема на закупените облигации, намаляване на тригодишната си цел за доходност на държавните ценни книжа или разширяване на целите си.

„Централната банка има много възможности преди да се насочи към този пън на отрицателни лихви“, казва Онг. „Това, което научихме от последните няколко месеца, е никога не казвате никога и ако поради някакви причини има глобален тласък към отрицателните лихвени проценти, тогава вероятно ще има и натиск върху Австралийската централна банка в това отношение“, посочва тя.

Дебатът за отрицателните лихви се развихря в световен мащаб през последните седмици, воден от Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия и Централната банка на Нова Зеландия. Федералният резерв на САЩ, Централната банка на Канада и Австралийската централна банка се противопоставят на идеята, като управителят на последната Филип Лоу заяви, че това е „извънредно малко вероятно“.

„Обстоятелствата както тук, така и в международен план ще трябва да се влошат значително преди Централната банка на Австралиия да се възползва от тази идея“, казва Онг.

Австралийската централна банка  намали основната си лихва до рекордно ниските 0,25% и през март започна да изпълнява програма за изкупуване на облигации, като се стреми да намали разходите за заеми в цялата икономика. Тя си постави за цел доходност от 0,25% на тригодишните държавни облигации, като купи такива на обща стойност от повече от 50 милиарда австралийски долара (34,6 милиарда долара), за да стабилизира пазарите. Централната банка постепенно намали обемите на книжата, които изкупува, и от началото на миналия месец не е правила покупки.

„Смятаме, че Австралийската централна банка си е свършила работата засега“, каза по време на същия форум Джулия Спекиа, стратег в UBS Group AG в Сидни. „Доходността на тригодишните облигации е 25 базисни пункта, така че това е направено, а целта на закупуването на облигации с матуритет над три години беше да се върне ликвидността на пазара и това беше успешно“, коментира тя.

„Ако икономиката не се развива, свива се или ако пазарът не е в състояние да поддържа всички облигации, които ще бъдат емитирани през следващите месеци, тогава централната банка ще се върне на него“, допълни тя.

Основният сценарии на Австралийската централна банка предвижда основната лихва да  остане на ниво от 0,25% за най-малко три години, а икономиката да започне да се възстановява по-късно тази година и през 2021 г. Онг предупреди, че възстановяването вероятно ще бъде „много скромно“, характеризиращо се със свръхпредлагане, което ще поддържа инфлацията и ръста на заплатите ниски.

„Мисля, че за известно време ще станем свидетели на повишени нива на безработица“, казва тя. „Централната банка ще трябва да поддържа официалната си лихва ниска и да сигнализира за това, точни както прави и сега“, коментира Онг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още