IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли пазарът на мед да задържи бичите настроения?

Китайското възстановяване не е достатъчно да поддържа достигнатите нива на фона на разпространението на коронавируса

19:51 | 11.06.20 г. 1
<p>
	<em>Bloomberg LP</em></p>

Bloomberg LP

Медта е в постоянна възходяща тенденция и се насочва към бичи пазар и цена от 6 хил. долара за метричен тон. Това ниво обаче ще е трудно да се поддържа, пише Bloomberg.

Китайските стимули се усещат най-силно в инфраструктурата и строителството и по-слабо в другите металоинтензивни сектори, които все още чакат възстановяването на Европа и САЩ, допълва информационната агенция.

Прекъсванията на доставките заради разгръщащата се коронавирусна катастрофа в Латинска Америка все още не са достатъчни, за да компенсират годишната загуба на търсенето. Какво ще се случи по-нататък, ще се определя от това дали Чили, Перу и производители като Индонезия, която е дом на втората по големина медна мина в света, могат да се справят по-добре с епидемията от богатата на ресурси Бразилия.

Сигнална лампа е, че цената на медта падна по-рано тази година, след като станаха ясни мащабите на пандемията. До края на март цената достигна най-ниските си нива от края на 2016 г.

Според Goldman Sachs Group Inc., която повиши прогнозите си за цената на медта, възстановяването в голяма степен се движи от Китай, който консумира половината от световните добиви и непрекъснато натрупва запаси, тъй като индустриалното производство се възобновява, както и строителството.

мед мед

Сериозна подкрепа на цената оказват и прекъсванията на доставките. Доставките от Перу – страната с най-дълга блокада сред топ производителите, намаляват с почти една пета тази година, според UBS Group AG.

Друг фактор са забавените проекти, както и съкращаването на бюджетните разходи. Това доведе до засилване на ентусиазма при доскоро мечия пазар, който се превърна бичи и дори залага на дълги позиции.

Достатъчно ли е обаче всичко това, за да поддържа по-високата цена на медта? Не е задължително, посочва Bloomberg. Консултантската компания Wood Mackenzie Ltd. изчислява, че през 2020 г. производството ще намалее с над 1%, докато потреблението ще се свие с над 3%.

Формата на стимулите и възстановяването на Китай са една от причините за предпазливост, тъй като ефектите започват да избледняват. Пример са разходите за изграждане на електрически мрежи, обикновено основен двигател на търсенето на мед. След свиването в началото на годината инвестициите се увеличават и бюджетът се очаква да се разшири спрямо година по-рано. Акцентът обаче е върху  електропроводи високо напрежение, които покриват дълги разстояния и за тях обикновено се използва по-лекият алуминий.

Производството на потребителски уреди, като климатици, също все още е под напрежение. Въпреки че по-добрите данни за продажбите на имоти и автомобили в Китай са обнадеждаващи, управляващите още не са въвели значителни стимули за сектора на имотите. Мерките за подкрепа на електрическите превозни средства и инфраструктурата за зареждане също може да се окажат недостатъчни.

По-притеснителна е слабостта в износа на Китай, както се вижда от PMI индекса за май. Около 30% от очевидната консумация на рафинирана мед в Китай всъщност се изнася, според Cru Group, така че удължаването на блокадите в Индия и на други места имат значение.

Най-голямата неизвестна е как ще се разпространява коронавирусът в най-големите производители на мед. В Перу вече се наблюдава спад в износа, но досега Чили, който представлява около една трета от световното производство, продължава да работи до голяма степен. Страната обаче се превръща в сериозно огнище на зараза.

В Бразилия, която е втора в света по брой регистрирани случаи на заразени след САЩ, производителят на желязна руда Vale SA се принуди да спре работата в един от комплексите си заради разпространението на вируса.

Индонезия също е източник на притеснения за пазара на мед. Най-значителната мина в страната в момента работи с основен минимален екип заради ръст на броя на инфекциите в района, включително в жилищните помещения на работниците.

В допълнение несигурност предизвиква и свиването на капиталовите разходи, дискреционните разходи и разходите за поддръжка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Времето на медта тепърва ще дойде - с все по- бързо развиващата се електрификация и бръзото увеличаване (оправдано или не) на електромобилите.Инвестирайте здравата в дигърчета на мед - ВНР, Rio Tinto, Anglo American и Норникель.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още