IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз": Вече сме възстановили близо 104 млн. лв. заради по-евтиния газ

КЕВР и "Булгаргаз" ползват различни методи за изчисляване на цената на природния газ, призна изпълнителният директор на енергийното дружество Николай Павлов

12:16 | 11.06.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="">Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg</em></p>

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Българското държавни енергийно дружество "Булгаргаз" ЕАД вече е възстановило към вчерашна дата около 104 млн. лв на преките си клиенти заради предоговорените цени на природния газ с руската "Газпром", заяви пред bTV Николай Павлов, изпълнителен директор на държавното енергийно дружество под шапката на „Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ), по повод големите разминавания между намалението на цената, по която получаваме синьото гориво от руската „Газпром“, и намалението, което ще получат потребителите на топлофикационните дружества. 

По отношение на „Топлофикация София“ дружеството е прихванало 60 млн. лв., с което се намалява дълга на топлофикационното дружество на 125 млн. лв, подчерта Павлов.

Той поясни, че „Булгаргаз“ ще връща директно пари по банков път на онези клиенти, които нямат задължения към компанията.

„Днес продължаваме с възстановяването на сумите, като днес са възстановени парите на „Топлофикация Плевен“ отново чрез прихващане, а на останалите клиенти с вчерашните преводи сме закрили нашите задължения“, добави Павлов.

Той изтъкна, че КЕВР и „Булгаргаз“ ЕАД не работят по една и съща формула при изчисляване и прогнозиране на цената на газа.

"КЕВР и "Булгаргаз" не работят по една и съща формула при изчисляване и прогнозиране на цената на газа. Енергийният регулатор явно стъпва за определяне на прогнозните цени на спот пазара, доколкото "Булгаргаз" се движи по динамиката на пазара", заяви Павлов.

В сряда "Булгаргаз" публикува на своята интернет страница предложение за утвърждаване на цената на природния газ за юли в размер на 19,49 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за крайните снабдители на природен газ и за лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

В сравнение с утвърдената за юни цена, предложената от "Булгаргаз" за следващия месец е по-ниска с 4,13%, или с 0.84 лв./MWh. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още