IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасителният фонд на ЕС дава шанс на инвеститорите в облигации

Предлаганите от топ заемател ценни книжа с премия спрямо доходността на германските ДЦК ще намерят топъл прием

21:30 | 15.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Понастоящем купувачите на европейски облигации са в капан между изключително непредвидимите промени в настроенията относно държавния дълг с по-висок купон, като този на Италия и Гърция, и германските ДЦК с топ рейтинг, носещи отрицателна доходност. Но спасението е на хоризонта - както за мениджърите на фондове в облигации, така и за нашите пенсии, пише Марк Гилбърт за Bloomberg. 

Инвеститорите, гладни за доходност, са напът към угощение в следващите години, тъй като реакцията на пандемията от страна на Европейския съюз създава значително увеличение на един вид висококачествени ценни книжа, предлагащи повече възвръщаемост от кредитирането на Германия.

Европейската комисия се опитва да накара държавите членки да одобрят спасителен пакет, който би отпуснал 500 милиарда евро субсидии на най-нуждаещите се страни, както и 250 милиарда евро заеми. Спорът е съсредоточен върху това колко трябва да бъдат безвъзмездните средства и колко - кредитите, като така наречената пестелива четворка - Холандия, Швеция, Австрия и Дания - настоява по-голям дял от помощта да бъде възстановена. Има обаче признаци, че противопоставянето намалява.

По типичен европейски маниер ЕС в крайна сметка ще постигне някакъв компромис. Каквото и да е окончателното споразумение, продажбите на облигации ще финансират по-голямата част от пакета, като самата ЕК ще взема заеми от името на съюза, като е напът да стане много по-голям доставчик на облигации на капиталовите пазари, отколкото е в момента.

Както моят колега Маркъс Ашуърт заяви миналия месец, дългът на ЕС е най-близкото нещо до еврооблигации, обезпечени от всички членки на блока, което досега е предлагано. Но при издаден дълг за само 52 милиарда евро, ЕК не може се сравнява с другите наднационални кредитополучатели на съюза. Европейската инвестиционна банка, например, има емитирани облигации за 463 милиарда евро. Европейският инструмент за финансова стабилност има почти 200 милиарда евро, а Европейският механизъм за стабилност допринася с около 93 милиарда евро търгуеми ценни книжа.

Новите облигации, продадени от името на ЕС, бяха на обща стойност едва 800 милиона евро тази година, според анализаторите на Rabobank Group. Те очакват, че пакетът за икономическа помощ ще доведе до увеличение на издадените от ЕС облигации със 125 млрд. евро годишно между 2021 и 2024 г., като определят това като „забележителен ръст на финансирането“.

Освен това Rabobank счита, че тези допълнителни продажби могат да бъдат усвоени без да се да подкопават кредитните рейтинги на ЕС като кредитополучател, понастоящем на ниво AAA според Moody's и AA според S&P. Това е чудесна новина за инвеститорите, търсещи качествени облигации, които предлагат по-голяма доходност от германските ДЦК, които са референтните ценни книжа в региона.

Фонд мениджърите със сигурност са подготвени за купуване на облигации. Наскоро пазарът на облигации в Европа надмина прага от 1 трилион евро продажби на нови емисии за годината, достигайки тази сума с най-бързия темп за съюза досега. За тези, които се притесняват как ще финансират пенсионирането си, перспективата за по-голямо предлагане на дългосрочни книжа от топ заемател, предлагащ дори минимална положителна лихва, е добре дошло облекчение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още