IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любовта на шведите към ЕС се охлажда

Проучване показва, че 16,8% от гражданите на страната са против членството в съюза

13:33 | 11.06.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp; EPA/HENRIK MONTGOMERY SWEDEN</p>

Снимка:  EPA/HENRIK MONTGOMERY SWEDEN

Ново проучване показва, че шведските избиратели сега имат по-неблагоприятен поглед към Европейския съюз, отколкото преди малко повече от половин година.

Резултатите от проучването са публикувани на фона на разговорите между финансовите министри в региона относно предложението за съвместно финансиран план за възстановяване на съюза от 750 млрд. евро (853 млрд. долара).

Делът на шведите, които одобряват членството в ЕС, намаля до 57,2% в сравнение с 60,1% през ноември, информира Bloomberg, позовавайки се на данните от проучването на Статистическата служба на Швеция.

Съотношението на шведските избиратели, които се противопоставят на членството в ЕС, се е увеличило до 16,8% от 15,6%. Ако днес се проведе референдум за присъединяване към еврозоната, 20,3% биха гласували "за" в сравнение с 21,4% през ноември, а 64,3% биха гласували "не", спрямо 62,5%.

Швеция е една от четирите държави, които се противопоставят на настоящия план за възстановяване на ЕС. Основните препятствия за преодоляване в преговорите са свързани със съотношението на безвъзмездни средства спрямо заемите и критериите, по които помощта ще бъде отпускана на различните страни.

„Най-важното е, че когато го се вгледаме по-отблизо, става ясно, че голяма част от подкрепата във фонда за възстановяване и устойчивост няма да отиде в държави, които наистина са засегнати от пандемията“, заяви шведският финансов министър Магдалена Андерсон по-рано тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
И какво имат общо бежанците с ЕС, пенсионерино?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Аааа споко, още 5 000 000 "бежанци" тяхната толерантност определено ще преглътне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още